Store bagedag – svineri og rent kaos?

Der er ikke noget bedre end den søde juletid! Hjerternes fest, hvor vi samles og laver enormt hyggelige ting sammen. Kan du se det for dig; Den dejlige duft af ingefær og kanel spreder sig i huset, børnene synger julesange, mens de udstikker brunkager, og alle er helt oppe at ringe over “hvor dejligt vi har det sammen”.

Kan du fornemme filmen knække?

Har du nogensinde haft en bagedag med ungerne, hvor hele arrangementet  endte i svineri og rent kaos? Hvor du bagefter stod med tjavset hår i dreadlocks af kagedej, frustreret over de timevis af rengøring, der venter forude – og bristede drømme om det at være den perfekte overskudsmor?

Det har jeg. Det var slet ikke overskyggende hyggeligt, som jeg have planlagt, at det skulle være. Seancen endt i irritation, våde skjolder under armene og børn, der lynhurtigt mistede interessen for projektet, når blot de havde fået lov til at slå æg ud i skålen (over bordet) og hældt halvdelen af melet på gulvet.

Når jeg tænker tilbage på min barndom, kan jeg ikke huske, at jeg på noget tidspunkt har fået lov til at være med til at bage julesmåkager. Det der står klarest i min erindring, er min farmors krybekælder, hvor kagedåserne stod gemt med de skønneste og mest velduftende kager. Hvorfor var jeg egentlig ikke med i processen? Jeg måtte gerne smage på kagerne, men at være klistret ind i brundej, har jeg vist ikke været. Nu, Mor til 3, ja så forstår jeg det egentlig godt!

Jeg har altså i år sneget mig udenom den kæmpe teaterforestilling og det frygtelige svineri. Ingen tvivl om, at det er hyggeligt og mega sjovt, at bage med ungerne. Men hvorfor ikke skyde genvej og gøre det nemt for sig selv? Ida og Alfred har bagt pebernødder af Finax småkageblanding – og det blev en eftermiddag, der endte med glade unger, maver fyldte med kager og en mor, der fik leveret en rolle, hun kun kunne være tilfreds med.

Pebernødderne smager fantastisk – og er spist rub og stub..

IMG_4166

IMG_4117 IMG_4139 IMG_4155

10 thoughts on “Store bagedag – svineri og rent kaos?

 1. Ha ha ha, ja jeg kjenner meg så godt igjen.

  Vi ønsker så gjerne å skape en idyll (slik man ser på tv, film?) som eksisterer i vårt hode.
  Og så glemmer man at man ikke har invitert barna inn i denne forventningen vår. Ja, for det er jo det som skjer; Det blir ikke som forventet.
  Og det er ikke barnas skyld, men helt vår egen. Og det vet vi jo, og så er det feil også.

  Ha en flott adventstid!

  Mvh
  Ingeborg 🙂

  • Netop! Man venter idylliske timer og små nynnen i køkkenet – og så ender det i stede i frustrationer – to børn, der pisker rundt, en mor der hiver sig i håret over ødelagte forventninger..
   Kære Ingeborg! Rigtig god december måned til dig også!
   mvh Christina

 2. Årh jo! Har været der, midt i kaos og svineri…. og jeg never ever do it again 🙂 Shit osse! stå med to stk glade unger der kun gider i max 10 min og så stå med oprydning i to timer bagefter, nej! jeg gør det ikke…. men den der med en pose færdigblandet, den kan jeg lige være med på, eller mor her, laver dejen inden og børnene er med til at stikke kagerne ud, når mor HAR rullet den ud og ryddet potentielle katastrofer (som mel, ekstra æg mv) langt væk fra rækkevidde 😀

  • Ja det tager så lang tid.. og egentlig kender jeg det fra egne børn, at de jo gerne vil være med i hele processen, men når dejen så skal stå på køl og alt bare tager så tisse-langt tid, ja holder deres koncentration ikke særlig langt. 🙂 Hehe – jeg kan høre, at du også har små børn! Som i pilfingersmå børn!
   God julebag til dig 🙂

 3. Jeg prøver altid at snige mig til at lave dejen selv, og så er de bare med til at forme/trille småkagerne.

  Nogle gange opdager den mindste mig (hun er næste 6), og så får hun lov til at hjælpe – så går det altså meget bedre.
  Og så deler jeg det også op – max 2 slags småkager afgangen, måske endda med en lille pause i mellem. Så plejer de godt at gide at være med.

  Tror jeg nok har været en 8-9 år da min storsøster og jeg begyndte at være med til julebagningen der hjemme – før det, var det min mor der stod for det.

  • Det gør en kæmpe forskel, at de når op i den alder.. Så forstår de processerne lidt bedre – og så er det ok at det tager lidt tid.. Måske man også kunne overveje at bage med ét barn af gangen? Hvis man kan snige sig til det 🙂

   Fedt, at I fik lov til at så med julebagningen derhjemme.. Måske jeg skal indføre det i vores hjem? Marie er jo 12… ???

   Kh Christina

 4. Well put! 😉 Jeg tænker nøjagtig det samme – HVER gang jeg bager med min største (på snart 3). Mel i hele køkkenet, æg alle andre steder end i skålen og snasket til af alt mulig udefinerbart på tøjet 😉 Og netop som du skriver så mister de unger bare lynhurtigt interessen…! Jeg har også prøvet Finax småkageblanding (pebernødder) og det var med ligeså stor success som du beskriver. Og de smager jo faktisk super godt! Win-win 🙂

  • Vi er heller ikke færdige med at afprøve Finax-kageblandningerne.. Tænker at man vel kan justere lidt og mikse med lidt ekstra nødder, hvis man synes man mangler?
   God december Lil

   Kh C

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.