Alt det bag en glædelig jul

Ambitionerne er skruet helt i top. Det fineste træ er hentet hjem og pyntet af pigerne. Ida, med de små fingre udelukkende fokuseret på julekuglerne med glimmer, Marie med tankerne rettet mod traditioner og små erindringer fra de forgangne år. Pigerne råber af den lille Alfahan med julelys i øjnene, der tænder og slukker for træets gnist. Der sludres, pjattes og der bliver sneget en enkelt rød-hvid stribet julestok indenbords. Forberedelserne til den store aften er i fuld sving.
Gåsen sniger sig i ovnen og fylder tomrummet ud for en stund. Flæskestegen er degraderet til grillen i skuret, mens de små forvænte kartofler suger karmellen til sig, og den brune sovs får det sidste opkog. Bordet dækker sig med damask, små grangrene  og oldemors sølvtøj. Forberedelserne til den store aften er i fuld sving.
Gæsterne kommer med kindkys og hjertelige kram – og gaver til spændte børn. Ild i pejsen, lys på bordet, Disney sjov og julekalender i tv – det hele skal vi have med. Den røde drue smager fortrinligt, rødkålen er sund med valnødder og æbler, risalamanden den bedste! Julemiddagen har fået topkarakterer og alle er tilfredse og godt mætte.  Juleaften er i fuld sving – med alle dens herligheder. 
Juletræet tændes og spreder sin særlige duft af gran, hænder mødes under klare stemmer af “Glade jul”, familien samles i ring. Ida synger højt. Alfred stopper gerne op og rører ved pakken fra Br. Spændingen er på sit højeste,  og nu kan vi snart ikke trække gaverne længere. Pakker skal deles ud, især til børnene. Latter, begejstrede hvin og ønsker der blev opfyldt. 
Juleaften er magisk – ligesom den plejer. 
Allerbedst; børnene har indfriet julelykken – og den har spredt sig videre til os voksne.
1. juledag – børnene pusler på deres værelser med deres nye legetøj, opvasken står og venter, gavepapiret skal i garagen. Det er morgen og det tidlige morgenlys er ved at oprinde. Juletræet står stadig tændt nede i stuen. Jeg vågner op og føler mig overrumplet. Kan noget så glædeligt og overvældende alligevel virke helt modsat? 
Julegåsen kunne ikke fylde mit tomrum ud. Lige meget hvor ihærdig den var med sin saftige smag. Lige meget hvor intens og sød kirsebærsovsen prikkede på tungen, nåede det aldrig helt i top. 
Det er noget så ambivalent, når min store smukke pige ikke er hjemme juleaften. Det bliver aldrig rigtigt helt det samme, som når de alle tre er hjemme. 

13 thoughts on “Alt det bag en glædelig jul

 1. Sådan er det jo, når man har valgt at have et skilsmissebarn. Så må du glæde dig over de to du har hjemme, tænke på at dit store barn sikkert hygger sig der hvor hun er, og glæde dig over næste år, hvor I alle er samlet igen….

  • Jeg er 100 % sikker på, at den store har en fantastisk tid i Kbh. Et skilsmissebarn behøver ikke mangle noget fordiforældrene ikkeer sammen. Det her er udelukkende af egoistiske årsager – det havde været dejligt hvishun var hjemme. Længere er den ikke. Indlægget skulle jo gerne byde på varme og glæde…

 2. Man vælger ikke at have et skilsmissebarn- man vælger af en eller anden årsag at live skilt- dermed følger der er liv som skilsmissebarn, hvis der er børn i ægteskabet . Sgu da ingen der vælger at ens barn skal være skilsmissebarn for sjov!!! JEG kan ihvert fald sagtens følge dig. De første mange år, da mine 3 store børn var små, og de var til jul hos deres far.
  Havde jeg ondt i maven og en tristhed inden i- som ikke fortog sig, før de glade og stolte vendte hjem igen med julegavehøsten. Med tiden er set blevet lettere, også fordi der er gået så mange år og de to store selv har kærester og forlængst er flyttet hjemmefra. I år var de alle 3 hos den ældste sammen med deres far- og herhjemme var vi min mand, jeg. Vires fælles barn på 7 år og
  Min søster.
  En meget stille jul men vi
  Nød det og satte pris på samværet og vidste st de store hyggede sig .

  Så det jeg vil frem til, er at klart du mangler hende.
  Men lige som med sorg og savn over dødsfald, skilsmisse osv,bliver det også lettere at undvære et af sine børn i julen –
  Jo ældre de bliver.

  Mon ikke der er et ekstra knus til hende, når hun kommer hjem igen❤️

  Kram fra mig

  • Jeg har egentlig vendet mig til at hun ikke er hjemme hvert andet år. Det er ok – men uanset hvad ikke naturligt for mig. Heldigvis ved jeg, at hun hygger sig – præcist som dig.
   Knus C

 3. Åh hvor kan jeg følge dig. Min datter fejrede heller ikke jul hos mig i år og julestemningen indfandt sig aldrig helt. Da jeg pyntede træet tog jeg mig selv i at tænke at jeg slet ikke havde lyst for det hele skulle alligevel pakkes ned igen i løbet af en uge. Jeg har undværet min datter hvert andet år siden 2005, men i stedet haft fornøjelsen af min mands datter. Det er dælme ikke nemt og jeg har mange splittede følelser. Det skal i hvert fald ikke gå ud over børnene, men det er svært at sidde der og synes at der mangler noget. Næste år er det jo min mand der sidder der med de samme følelser. Pigerne er nu så store at de også gerne vil prøve at holde jul sammen, men at få det til at gå op i en højere enhed med alle de andre familier der også har delebørn bliver vist en svær opgave. Vi havde en rigtig hyggelig juleaften og maden var perfekt. Det lyder til at jeres også var sådan, der er bare lige den der lille følelse nede i maven der ikke kan spises, drikkes eller nydes væk. Jeg glæder mig SÅ meget til at hente min datter i morgen hos hendes far og høre om hendes juleaften og give hende gaver og kramme hende i et væk! Jeg er sikker på at du også nyder at få din Marie hjem!

  • Det ved jeg Anette – jeg så på insta, at du også var uden dine børn. Uanset hvad så er det bare en svær tid. Dele børn er vist heller ikke helt nemt vel?
   Godt du havde en god juleaften… I dag bliver en god dag 🙂

 4. Det er da hårdt at savne sine børn og især sådan en aften hvor man skal have det dejligt sammen og plante nye minder sammen. Godt du snart får den store søde pige hjem igen, der sikkert har haft det godt og glæder sig til hendes mors arme og til at fortælle om sin aften. Kram til dig!

 5. Et dejligt indlæg, der som du selv skriver virker på varmt og glædeligt. Har også selv 2 børn der hvert 2. år holder jul hos deres far. På grund af hans job har jeg haft glæden ved at have dem her igen i år. Og fik en slags omvendt klump, da jeg sent om aftenen kom op på deres værelse ovenpå og så at faderen havde ringet på deres mobiler, som de ikke kunne høre nede i stuen. Skyndte mig at få dem til at ringe. Selvom man er skilt deler man følelsen af savnet efter sine børn.

 6. Jeg kan virkelig godt forstå dig! Det må være noget af det sværeste ved en skilsmisse. Når jeg af og til tænker at mit parforhold kan være rigtig svært, så er det nok juleaftener uden mine børn, der holder mig fra en skilsmisse. Men nogle gange er det det skal til. Dejligt at høre at din datter ikke mangler noget, så er det i det mindste bare forældrene der gør, men det må være sindsygt hårdt!!!

 7. Åh Christina, jeg forstår dig godt. En mor er kun hel, når hun har alle sine børn samlet. Men hvor er du også en god mor, når du forstår at en lille pige har brug for både sin far og sin mor, og forstår at dele. Det er en stor kunst at få sit barn igennem barndommen, når far og mor ikke er sammen mere, men hvor er det vigtigt at kunne, så barnet stadig får det bedste fra dem begge. Kh Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.