Tanker om det nye skoleliv

Så fik vi den ventede invitation til informations møde på skolen. Ida skal skrives op til november med henblik på at forlade børnehaven og i stedet starte i forårs sfo til marts 2014.
Det nye skoleliv er så svært at tage stilling til.  Jeg har mine bange anelser og måske en konservativ holdning til, at den nye skole anno 2014 kommer til at stjæle “barndommen” og “legen” fra de små pus.
Når Ida starter i skole til foråret vil hun være 5 år og 3 mdr. Altså en lille pige med enormt meget krudt i røven. En pige, som springer med på Alfreds narrestreger. En pige, som reelt set hellere vil stå i et mudderhul end at sidde stille inden ved bordet i mere end 30 minutter. Jeg er beklemt ved tanken om, at de små i 0. klasse skal sidde stille i flere timer end tidligere og at tiden i SFO med sjov og ballade bliver lig 0.
Ida er stadig et lille barn, som gerne vil lege, grine, fjolle og pjatte. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor alt det læring skal proppes ind i hovederne på dem så tidligt?
Heldagsskole/drengepige 5 år – jeg synes det er to issues, der klinger skævt i mine ører.
Jeg håber virkelig på, at jeg bliver positivt overrasket. Det eneste jeg ønsker er, at Ida får så god en start på skolelivet, som overhovedet muligt.
Et lille suk fra en bekymret mor.

22 thoughts on “Tanker om det nye skoleliv

 1. Jeg kan sagtens forstå dine bekymringer og jeg syntes også at det er helt vildt at de skal sidde stille så længe i børnehavekassen. Som du siger må man bare håbe på det bedste og at de falder godt til. Lad os håber du bliver positivt overrasket.
  Der er stadig 2 år til min Casper skal starte i skole, og jeg vil slet ikke tænke på hvordan det bliver endnu, vil bare nyde at han er en skøn dreng, der leger og hygger i sin børnehave hver dag.
  Mange hilsner fra Heidi

 2. Jeg forstår udemærket dine bekymringer christina.

  Min datter startede i 0. i sommers, hun er som Ida en drengepige med masser af krudt i r….. så jeg havde også mine bekymringer.
  Men jeg er blevet positivt overrasket. Hun er i skole fra 8-12.45 – det lyder måske af meget, men i den tid hun er i skole skal hun bestemt ikke sidde stille hele tiden. De har har stadig en legetime midt på dagen og så nyder Alma også at få lov til at bruge hovedet.

  Men jeg forstår bestemt dine bekymringer 🙂

  Kh maria

 3. Min dreng startede i 0. Klasse i sommers og slutter også skoledagene 12.45. De sidder absolut ikke stille hele dagen. De leger, spiller, bager og synger rigtig meget. De går ture, lærer at færdes i trafikken og alt muligt andet. Selvfølgelig lærer de også at kunne sidde stille men det er på et plan, hvor alle kan holde til det. Så jeg er sikker på du bliver positivt overrasket;)). Hilsen Karina

 4. nu har jeg sendt 5 børn igennem skole systemet og jeg ved at de små i 0 klasse ikke skal sidde stille hele dage, det har jeg ikke oplevet 🙂 håber du finder roen i dig selv 🙂

 5. Som folkeskolelærer deler jeg din bekymring til fulde! Den nye folkeskolereform kommer, efter min mening, virkelig til at stjæle meget af børns barndom. Og hvor er det bare ærgerligt! Jeg håber du kommer ind til en super børnehaveklasselærer, som formår at skabe en tålelig hverdag for børnene, selvom skoledagen er lang!

  Mange tanker Dorthe

 6. Hej Christina
  Endnu en skolelærer deler dine bekymringer! Jeg er glad for at begge mine børn er så langt op i skolesystemet som de er (kommende 5 & 7.klasse):
  Jeg håber at din pige får en god start!!!
  Den der folkeskolereform tror jeg ikke holder i længden, som jeg ser det så er der flere ting som ikke er godt udtænkt! Men lad os nu se.

 7. Jeg er SFO-pædagogen, som da også er lidt begymret for min rolle i det nye system, som ingen rigtig har defineret..som vi skal til at definerer. Jeg har meldt mig til en gruppe der skal ud og besøge skoler og være med til at forme fremtiden …håber jeg. Jeg har selv en dreng i 0. klasse og han har da også krudt bagi, men er samtidig også en dreng der mega gerne vil lære og det virker til at gå ret godt. Man er meget opmærksom på at der skal noget leg og bevægelse til i bh. klasserne. Sang, kreativitet og voksenstyrende lege er også en væsentlig del af bh. kl. Jeg synes de fleste kommer godt igennem “møllen” ; )

 8. Åh, det er så svært, for vi vil jo det bedste for vores børn. Og generelt er barndommen i dag meget kortere end da vi selv var børn. Her starter børnene i skole, når de er 4-5 år gamle. Der er 11 års lovpligtig skolegang, og de første to år er børnehaveklasse (Kindergarten). Det skiller 1. maj, så mine to julibørn startede som fem årige, og det var helt rigtigt, at de havde lidt mere tid på bagen, før alvoren startede. Min yngste er fra midten af april, så hun er lige startet som 4 år og 4 måneder gammel. Det er tidligt! Men hun var heldigvis mere klar end jeg var. Jeg tror, det er hendes held at hun er nr tre i flokken, så hun er hurtigere ude med sin viden og kundskaber end de to andre har været, for hun gør jo bare som dem. Måske Ida også er klar til sommer? Der sker trods alt en del i hendes udvikling fra nu og til hun skal starte. Men når man helst vil lege i et mudderhul, så er det en anden verden at skulle sidde stille ved et bord. Held og lykke med det hele. Jeg ønsker Ida alt det bedste – og en god skolestart når hun når så langt.

 9. Jeg tror ikke du er den eneste der bekymrer dig… iltag af den type tager gerne tid før de bliver bare noget der tilnærmelsesvist er godt, og så er det trist at det er dit barn der skal eksperimenteres med :0(
  Men hold fast i troen på at det nok skal blive godt..!

 10. Starter man tidligere i skole i Odense? Undrer mig mest fordi hernede på sydfyn starter de først det år de fylder 6. Min egen pige vil have samme alder til næste år i august 5 år og et par måneder. Men starter først i skolen 2015. Hvilket jeg er glad for.
  Mine store børn er gået uden om heldagsskolen – men min mand arbejder der og synes bestemt også jeg hører om meget andet end stillesiddende, lange dage.
  Håber for dig at du/hende at I går nogle positive år i møde. Bekymringerne vil nok altid være med når der skal ske skift og forandringer.
  Pøj Pøj

 11. Kan helt klart godt følge dine mor bekymringer. Sendte vores først barn i 0. kl her i sommers, men han er også 6½ år…… syntes godt nok 5 år er tidligt. Må dog sige, at de i 0 kl. ikke sidder stille en hel dag, de laver mange forskellige aktiviteter.
  Tak fordi du deler og pøj pøj.

  VH Louise

 12. Måske hun skal vente? Hvad siger de i børnehaven? Vores Alma startede i 0. I august i år – hun blev 6 år i januar, og var bare SÅ klar til skolen! Starten er gået over al forventning og hun er super glad for det.

 13. Jeg har egentlig ikke fået reflekteret så meget over hele skole-tingen – bortset fra at jeg ikke rigtig begriber det snart er store-lille Ingrids tur. Jeg er dog taknemmelig for, at der ikke er noget før-skole her, men at hun først starter efter sommeren. For jeg er nemlig ikke klar!

  Min største bekymring lige nu er hvilken skole hun kommer ind på. Jeg kan dog sagtens følge dig og dine bekymringer. Jeg har bare ikke gjort mig dem endnu.

 14. Hun er godt nok ikke ret gammel når hun starter! Rasmus var lige blevet 6 (den 10/6) da han startede i 0. Vi frygtede også at hvordan det ville gå når den aktive dreng pludselig skulle sidde stille, men det gjorde de slet ikke! Jo selvfølgelig sad de stille, men ikke en hel dag. Det er jo forskelligt fra klasse til klasse (og skole til skole) præcist hvad de laver, men der er masser af forskellige aktiviteter.
  Og der er INGEN tvivl om at det var hårdest for os forældre at han startede i skole 😉

 15. Skolen begynder først i august, ikke? Forløbet fra forår til sommerferie er den såkaldte før-skole. Min søn er samme årgang – bliver fem her i november. Men han er så klar på flere udfordringer, så vi glæder os til skolestart. 80% af vores bekymringer bliver ikke til noget, og din datter får drt garanteret fint i skolen.

 16. Jeg kan sagtens følge dig. Min lille pige bliver også 5 år her i november. Før sommerferien følte jeg slet ikke hun var klar til skolen, men pludselig skete der noget med hende og nu interessere hun sig for tal og bogstaver og skriver fint sit eget navn. Hun hungre ikke for at lære, men lige så stille begynder det at komme.
  Min store pige går i 1. Kl. nu og hendes førskole og 0. kl. tid har bestemt ikke kun foregået på en stol. Indlæringen er blandet med sjov og ballade og det håber jeg selvfølgelig de stadig gør når min lille pige starter 🙂

  Mvh Mette

 17. Kære Christina et lille hjertesuk fra frankrig… Min dreng har stadig ” ild i rumpen ” selv om han startede i den Franske skole med lange dage fra 8:30-16:30 fra han var 3-5 og nu er han i CP (1. år i elementærskolen som varer 5 år ) og næsten 6 år og er lige ved at bryde læse koden og han trives selvom skoledagen er lang…!
  Danskerne synes nærmest det er syndt for ham… men sådan er det og han har jo ikke kendt andet så det er jo helt normalt for ham. Og om onsdagen går han så i dansk skole … Vi skal ikke glemme at de er som svampe i den alder og suger viden og kundskaber i sig uden besvær … Jeg tror at din skønne IDA vil finde sin plads uden besvær 🙂 kh Mette

 18. Vores datter startede i 0. kl. i sommers og der er skoleskema fra 8.15 til 13.45 hver dag- det er en blanding af lektioner med børnehaveklasselæreren og en SFO pædagog og i nogle timer er de der begge to. Derefter starter der SFO og det hele foregår i indskolingen. Indtil videre har jeg ikke oplevet at hun haft hjemmeopgaver, det virker næsten som om at det er unormalt at lave lektier- og hun sidder absolut ikke stille men kommer hjem med brandsår fra gymnastik, klatremærker fra fald fra træer og fra stafetløb og meget andet. Men jeg vil dog sige at jeg var bekymret i foråret hvor hun gik fra idrætscertificeret børnehave (ikke bevidst valgt) i en anden kommunen, til at gå i før SFO indtil sommerferien- for der sad de indenfor i solskin når jeg hentede hende- og det var altså i SFO-regi- men jeg har forstået at i SFO vælger børnene selv- så vil jeg hellere at de får lov at vælge mellem forskellige fysiske aktiviteter- for at sidde stille og hænge kan de jo altid gøre herhjemme. Desuden har jeg en klar forventning om at man i skolen lærer om ting via leg- og via videnbegærlighed. Det er da skønt at høre en 4 årig fortælle om planeter, universet, planter og dinosauruser, som de har talt om og læst bøger om og set film om i børnehaven- fremfor at det kun går ud på perleplader og fri leg i sandkassen. Det skal der også være plads til- men viden giver også selvværd og selvtillid og det er kan sagtens “leges” ind.

 19. Uh altså hvor kan jeg følge dine bekymringer. Vi stod i samme situation sidste år. Min F er fra december 2007, så han skulle egentlig starte i skole i år. Men efter en rigtig god dialog med børnehaven besluttede vi at søge om udsættelse af skolestart. Det er jeg SÅ glad for lige nu. Nu er brevet om skoleopskrivning kommet igen, og i år kan jeg mærke at han er meget mere klar, selvom han stadig er en følsom lille dreng, så tror jeg han har fået den ekstra ballast, som vi ønskede inden skolestart 🙂

 20. Vi har valgt Steiner skolen til mine børn, som nu er store 12,14 og 17 ( den ældste går i 2. g.)
  Der er rigtig mange grunde til at vi valgte Steiner skolen, bl.a. at barnet mødes der hvor de naturligt er i deres udvikling, fysisk og sjælelig.
  På Steiner skolen er børnehaveklassen et år hvor de bliver skoleklar gennem leg, både inde og ude i alt slags vejr, de arbejder meget med sprog gennem rim, eventyr og skuespil og finmotorikken styrkes ved snitning, håndarbejde, male, modelering og meget andet.
  Hvis du syntes det lyder spændende må du meget gerne skrive, min mail er annejung@live.dk
  Mange hilsner Anne

 21. Pingback: I rivende udvikling |

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.