Selvforkælelse

Man skal huske at passe på og prioritere sig selv!
Får du ikke det påduttet ind i mellem? At du skal huske at gøre noget godt for dig selv, noget som gør dig glad og giver dig en positiv fornemmelse. Hvor nemt er det egentlig at fokusere på sig selv, når ens fokus har været stilet andre? Hvad går selvforkælelse egentlig ud på, når man befinder i en småbørnsfamilie?

Jeg kommer simpelthen til kort, når jeg får en snert af tid til at forkæle mig selv – totalt akavet og absolut et forbudt område at træde ind på – og jeg ender ofte med en mental overkørsel med følelser af dårlig samvittighed. Så sidder man dér med fødderne i sæbevand med tankerne, der kører én i smadder med hjulspind af “burder”. Christina – du burde egentlig se nærmere på bunken af tøj, der skal lægges samme. Eller hvad med børnenes værelser? Dyner – der trænger til nyt betræk eller hjemmebag?

Selvforkælelse? Tid? Fokus?

Mor til 3 med hverdag og fuldtidsjob med rejser – hvor ligger tiden egentlig henne til en rum mig? Eller hvad med mandens egotid, når mor her ofte er væk? Står jeg virkelig her med et uløst behov  og et ønske af at være fyldt op med mere tid og turbo diesel.

Nej – egentlig ikke. Skam dig, Chris!

Nu hvor børnene bliver større – bliver det klart nemmere at kaste sig ud i de store kaskader med egotid –  og faktisk behøver man vel ikke de store bevægelser for at hente lidt lækker-ness hjem tid sig selv?
Når jeg så sidder her og funderer over emnet, bliver mit navlepilleri skrænket ind til ingenting og absolut gjort til skamme! For hvad skal der egentlig til for at give mig selv det lille boost i hverdagen? Det handler vel bare om at finde de små ting, der gør forskellen?!

Når jeg forkæler mig selv i stor stil, så går jeg tidligt i seng og prioriterer at hente energien hjem til næste dags strabadser.
Dog kan større og mere fede ting kan også gøre det; ild i pejsen, en god bog, en søndag i nattøj, en time ved symaskinen og en god film med mit strikketøj. Noget, der med lidt snilde nemt kan foregå efter kl. 20. Hvad er problemet?

Det her sniksnak handler nok aller mest om, at det i øjeblikket går alt for stærkt og at min mentale motorvej trænger til en god storm med væltede træer, så jeg bliver tvunget til at sætte farten ned.

Nu vil jeg i første omgang hoppe i et par løbesko og se om jeg kan få pulsen op. Derefter vil jeg hygge med de tre hustyraner og sidst slutte af med en aften alene mit nye strikkeprojekt – en bluse til mig selv.

Hvad gør du for dig selv, når det er “mig-tid”?

15 thoughts on “Selvforkælelse

 1. Jaaa….Christina, jeg troede også at det var fordi, jeg var en travl mor (til tre) og fuldtidsarbejde, at jeg ikke var så god til det der med selvforkælelse. Men nu hvor de er blevet store, og jeg heller ikke arbejder mere, så kniber det nu stadig med at forkæle mig selv. Stikker hellere noget til andre, selvom det jeg strikker tit udspringer fra et ønske, jeg selv har- Er også slem til at give det væk, jeg lige har lavet, hvis andre gerne vil have det. Kan jo altid strikke én mere….men får det sjældent gjort. Tror det er noget man skal være bevidst om og huske på….og måske endda lære. Jeg er så heldig, at have en nær veninde, som af og til prikker mig på skulderen og siger “skulle du ikke lave noget til dig selv denne gang”, når jeg endnu engang. er ved at købe ind til noget jeg skal lave til andre. Heldigvis gjorde hun det på messen her i weekenden, og i stedet for at strikke huer til børnebørnene, har jeg nu strikket et dejlig hue til mig selv. Den bliver jeg glad for, for mine øre fryser også om vinteren. Kh Helle

  • Kære Helle, hvor jeg dog kender det – altså det at sætte sig selv til side.. jeg er dog ved at blive mere markant i mine valg – og forærer ikke “mig selv” væk mere. Jeg er blevet klogere efter min sygdom.
   Var du afsted på Federicia messen? Jeg var på job med vores magasiner fredag – havde dog fri lørdag og søndag – fordi jeg er så meget væk fra familien i forvejen. Godt at du har en veninde, der gør dig opmærksom på dig selv – det har man brug for ind i mellem. Jeg har en insisterende veninde, der altid står og banker på, når jeg glemme midt i alt hurlumhejet. Hvis du forstår?

  • Ja, jeg var derude i lørdags, og var meget imponeret over hvor flot det hele var. Det bliver bedre og bedre ….år for år. Ja, jeg forstår ;O)….sådanne veninder er guld værd. Dejligt med dit indlæg, for det er godt lige at blive mindet om inde i mellem.
   Rigtig god dag til dig…pas på dig ;O) Kh Helle

  • Kære “lillemåne” – velkommen til er min første indskydelse – og tusinde mange tak for dine søde ord.. hvor bekræfter det mig bare i, at jeg må gøre mere ud af få tid til at blogge – ord som dine er ren forkælelse 😉

 2. Tror egentlig rigtig mange er dårlige til at “forkæle” sig selv.. For ofte har jeg feks. selv, før i tiden, brugt min alene tid på selv forkælelser. Feks. en tur til massage, ansigtsbehandling, shoppe, ud og spise lækker mad, weekendophold med manden eller på cafe med en veninde. Men det som jeg virkelig har fundet ud af, er “selv forkælelse” er ala det du skriver. De små ting. Måske i sær når man har små børn ja. Fordi tiden bare ikke er til ego tid. Så for mig er det feks. en gå tur om aftenen hvor børnene sover, læse lidt i en god bog, bage en kage eller boller ALENE. Det der for mig giver mig ro og stilhed. Bare det at kunne fordybe mig i noget, uden at der kommer en og afbryder mig. ja, bare det at kunne gå på wc’et uden der er een der står og råber af mig. OPg bare at kunen læse en avis til en kop kaffe. ALENE. Og jo, det kan også være lidt fodbad og en god bøf i tosomhed når børnene er puttet. Og det aller aller vigtigste, at gå tidligt i seng. Søvnen er nok det der betyder aller mest for mig. Det jeg aller mest har brug for. For hvad er en god bog og et glas rødvin, hvis kroppen skriger efter noget andet. Det er hårdt at skulle prioritere sig selv. I sær hvis det ikke er lysten man skal lytte til, men hvad man har reelt BRUG for og behov for. ISÆR i en småbørnsfamilie…

  • Pernille – ind i mellem tænker vi ret ens… om det er fordi at vi er mødre begge to, fordi vi kender hinanden lidt eller fordi vi begge er nogle ” der tænker helt vildt meget over tingene” – men det er så tit jeg støder på dine ord – som kunne have været mine.. ligesom nu!
   Jeg er langt fra god til at lytte til mig selv.. jeg ender ind i mellem med at koge over af “for meget af noget”, fordi jeg ikke er god til at sige til og fra. Jeg øver mig hver dag og bliver bedre.. men nemmest er det at falde tilbage i samme rille… især når tingene går for stærkt i en småbørnsfamilie!!

 3. Jeg har ‘ego-tid’ 2-3 gange om ugen af ca. 4 timer og 1 uge to gange om året. Denne tid bruger jeg sammen med mine to heste og i de to uger er jeg til shows og til træningssessions med den ene af dem. Folk spørger tit hvordan jeg dog får tid til det, med hus, arbejde og børn. For mig er det ikke et spørgsmål om der er tid til det, for hvis ikke jeg har den tid hos hesten har jeg ingen energi til alt det andet. Det er her jeg slapper af og lader op. 🙂 De står opstaldet hos min bedste veninde, så det er bonus. Hvor mange kan sige at de er sammen med deres bedste veninde 12-15 timer hver uge? 😉

 4. Jeg sidder nok også mest med en eller form for kreativt… Nogle gange efterlader jeg børnene ved manden, og tager ud at handle (hvor jeg så også gerne lige får stukket snuden indenom en enkelt tøjforretning eller to)…

  Eller tager ud til en veninde og hygger lidt – Men både shopping og veninde er ikke de muligheder jeg bruger oftest…

  Jeg tror dog det er vigtigt man lige stoppe op ind imellem og mærker efter om det er NU man skal gøre noget for sig selv, for jeg tror godt man kan glemme sig selv i alt det andet man gerne vil og skal

 5. Der er et gammelt ordsprog der siger at “man skal yde før man kan nyde.” Men vi er simpelthen nødt til at vende den om og sige, vi skal nyde, før vi kan yde. Hvis der ikke er brændstof på en bil, kører den ingen steder. Hvis vi ikke oplader batteriet på vores mobiltelefon, virker den ikke og vi kan ikke ringe op fra den. På samme måde er det naturligvis for os mennesker, hvis vi ikke får opfyldt vores basale behov, indtagelse af væske og mad, kan vi ikke fungere. På samme måde er det med hvile, hvis vi ikke sørger for at få noget søvn, kan vi ikke fungere optimalt, vi kan ikke bidrage med nogen form for energi.
  Alle disse basale behov, skal opfyldes bare for at vi overhovedet kan fungere. Skal vi så fungere optimalt, ikke mindst mentalt, skal der meget mere “selvforkælelse” til.
  Hvis landmanden skal have det optimale ud af sine køer, skal de have adgang til godt foder og masser af væske, ligesom de skal trives optimalt i hverdagen i stalden, på den måde bliver udbyttet af mælk af høj kvalitet indbringende. Hvis mejeristen skal lave ost af høj kvalitet og god smag, skal osten passes og plejes, fra den kommer ind på mejeriet som råmælk, til den forlader mejeriet som dejlig velsmagende ost, ost der har fået masser af hvile og god lagring. På samme måde er det med god vin og mange andre ting.
  Hvis vi mennesker skal kunne give noget til andre, skal vi selv indeholde det, hvis vi skal kunne give andre kærlighed, skal vi selv indeholde masser af det, jo mere energi vi selv indeholder, jo mere energi og overskud har vi til at hjælpe andre. Jo mere selvværd vi er i besiddelse af, jo mere kan vi inspirere vores omgivelser.
  Vi kan altså ikke modtage for meget omsorg, vi kan ikke være for gode ved os selv, jo mere selvforkælelse vi kan give os selv, jo bedre vi kan passe på os selv, jo mere kan vi investere i vores omgivelser, vores børn, vores forhold/ægteskab.
  Det er simpelthen et must at vi passer på os selv, at vi tilgodeser os selv og forkæler os selv, ikke mindst for dem vi elsker og holder af i hverdagen.

 6. Ego-tid… jeg har mere brug for ro… gerne med børn eller kæreste… jeg vil gerne have tid til at være kreativ, men det behøver ikke være ego-tid… jeg prioriterer at føle ro i maven – og det kan komme af mange ting… NOgen gange et bad, nogen gange at læse højt for de små (jeg har 5 børn i huset) nogen gage at lave mad. Nogen gange en gå tur med min mand… Og jeg synes du har ret. Det handler om nærheden i at se lykken i hverdagen…
  Solhilsner
  Stione

 7. Åh Christina, hvor jeg dog kender det, at tiden og hverdagen bare går alt for stærkt og man simpelthen ikke når at stoppe op og puste ud. Men jeg har lært det på den hårde måde; at det er vigtigt at prioritere sig selv, og at det IKKE er egoistisk at prioritere sig selv, hvad enten det er en lille lur på sofaen mens pigerne er på legepladsen med farmand, et fodbad mens vasketøjet lægger sig selv sammen, en times tid med strikketøjet eller foran symaskinen…
  Fordi jeg gør for godt for mig selv, kan jeg også være mere for min lille familie, jeg får simpelthen mere overskud til at være en bedre mor og kæreste. Og så er det ikke længere et spørgsmål om at være egoistisk, men om at passe på sig selv – og dermed sine nærmeste.
  Endnu engang tak for et dejligt personlig og inspirerende indlæg 🙂 Ha en skøn dag, og nyd dig selv. Kh A

 8. Kære Christina. Jeg har netop i weekenden fået skuldrene ned. Det er længe siden de har været der, hvor de sidder nu! Og jeg har trukket vejret helt ned i maven. Det gør jeg også alt for lidt, sådan generelt… Jeg har været på weekend med min dejlige mand mens bedsteforældrene passede på vores 3 guldklumper. God mad, spa, gåtur, en dejlig lang rolig biltur. Jeg skulle lige igang, det var lidt svært i begyndelsen. Bare sådan at tænke på sig selv uden liiige at skulle ordne noget, passe på nogen, svare på noget, forholde sig og alt det andet. Men vi fik skuldrende ned og det var SÅ dejligt. Jeg elsker hverdagen, men hvor er det bare godt for krop og sjæl med sådan et pusterum! Kærligst Karina

 9. Goddag du søde travle kvinde, mor, kone, veninde, blogger, arbejdsbi………….

  Ja rækken er sikkert sikkert rigtig langgggggggggggg
  netop derfor er selvforkælelse simpelthen et MUST, og så må du aldrig få dårlig samvittighed. Ingen dårlige tanker ind over storhjernen!

  Husk det gamle ordsprog: “Du skal elske dig selv for at kunne elske andre”, meget vigtigt, hvis du ikke kan mærke dig selv og gøre noget rart for dig selv, hvordan skal du så på en god og sund måde kunne elske og være noget for andre?
  Hold dig altid dette for øre. Vær altid god mod dig selv, det skaber den energi, som du skal bruge, for at være noget til glæde for andre.

  Jeg prøver at finde de små ting i livet og nyde dem, finde de små lysglimt.

  Min datter er meget syg med leukæmi og dumme bivirkninger.
  For at fremkalde hendes livsglæde og få hende til midt i al elendigheden at forkæle sig selv, så opfordrede jeg hende til at lave det hun aller bedst kan lide – kreative sysler, kunst, bage osv.
  Hun oprettede sin blog “En verden af kunst” på http://www.mariahoffbeck.blogspot.com her deler hun sin sygdom, dele af sit liv, sin kunst, sine kreationer, mad, drikke, bagværk med mere. Du er velkommen til at se hendes former for selv forkælelse.
  Go frost yourself woman!
  Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.