Lidt om strik

Jeg ved, at jeg har nævnt det før! Endnu engang har jeg taget den nemme løsning og står igen med noget strik, der er lige til at kyle i skraldespanden. Jeg skal absolut ende med at slå mig selv i hovedet. Måske du allerede har gættet mit problem? Altså dét som reelt ikke må ske, hvis man er en ferm strikker eller bare kender sin teknik til UG? 
Strikkeprøven! Husk så for helvede den strikkeprøve, Chris!
Måske jeg er forkælet? Måske jeg snupper den lette løsning, fordi jeg ikke gider bruge den halve time på en prøve? Måske jeg bilder mig selv ind, at jeg har styr på sagerne og kender min teknik? Nej – jeg ved ikke, hvilken model, jeg skal vælge ud – andet end at det nok drejer sig mest om dovenskab. Jeg laver stort set aldrig strikkeprøverne og ender til tider med enten at trævle det hele op eller som nu – med en bluse, som en af mine unger ikke kan passe.
Jeg har lige strikket den fedeste sweater til Alfred og samtidigt spenderet på et lækkert garn fra Isager.  Modellen er “Ret nem raglan” – min yndling fra Børnestrik på pind 3-4 fra Lene Holme Samsøes nye strikkebog.  Og nej – jeg har ikke lavet en strikkeprøve, så jeg har strikket en sweater i str. 2 år, som reelt passer en størrelse 1 år. 
Jeg er vildt ærgerlig over, at have brugt tiden på det – og nu hvor Alfred virkelig har brug for en lækker og varm strik, ja så må han vente yderligere en sum tid, før jeg får lavet en ny. Hvem kan jeg bebrejde? 
Hvorfor lærer jeg det ikke? Jeg er så træt af mig selv. Alt afhængigt af garnvalget, så er min strikkefasthed bare ikke ens. Jeg skal stort set gå en halv til en hel pind op i forhold til opskriften. Alligevel lærer jeg minus af erfaringerne.
Og dog. Jeg tror, at jeg har lært lektien nu. Hvis jeg står her igen med endnu en “for lille sag”, så ender jeg med at droppe strikkeriet, hvilket jeg nødigt har lyst til. Øv bøv!
Husker du dine strikkeprøver? Eller står du ind i mellem som jeg med tøj, der ikke passer i målene? Er jeg virkelig den eneste, der er så dum? Hjælp mig lige lidt – jeg trænger til oprejsning efter at have skrabet bunden – igen. 

32 thoughts on “Lidt om strik

 1. Du er bestemt ikke den eneste der ikke gider strikkeprøven.
  Står daglig med kunder i butikken, som siger vi strikker almindeligt,
  Hvilket de sikkert også gør.
  Men er det almindeligt i forhold til det strik de skal strikke 😉
  Er langt fra selv god til strikke prøver 😉

  • Vi oplever faktisk også tit folk, der ringer ind med klager over, at opskriften ikke passer – og så når vi spørger til deres strikkeprøver, så “øhhmm ja den er så ikke lavet – og er arbejde er spildt” Det er så dumt ikke at få den lavet.. Jeg lover mig selv, at sætte tiden af til det fremover!!!

 2. Jeg har heller aldrig lavet en strikkeprøve og min taktik har indtil videre været at strikke en størrelse for stor til Karl for så skal han jo nok komme til at passe den en dag 😉 Sagen er dog en anden hvis jeg skal strikke til mig selv hvilket jeg endnu ikke har turde…der kommer jeg nok ikke uden om det og har lovet mig selv at lave en strikkeprøve…skal bare lige samle mod til det…(for der skulle jeg jo helst ikke være nødt til at spise mig til at kunne passe den ;D )

 3. Jeg har været lige det i gennem du beskriver 🙂 men nu har jeg så gjort det så mange gange, at jeg har lært at jeg SKAL lave strikkeprøve, hvis jeg skal være sikker på det bliver rigtigt 🙂

 4. I starten da jeg lige havde lært at strikke og var enormt disciplineret lavede jeg altid strikkeprøve. Så blev jeg over årene mere sjusket og “glemte” det indtil jeg tredje gang stod med noget der ikke passede…der tænkte jeg så, det skal f…. være løgn. Nu starter jeg med et ærme og lader det være min strikkeprøve, på den måde er prøven ikke spildt hvis den passer… og hvis den ikke passer, så er det ikke helt så meget at trevle op!!
  God strikke-lyst Chris, jeg synes bestemt ikke du skal lægge det på hylden, for dit strik er virkeligt flot!

 5. Hi hi, du er bestemt ikke alene 😉 Jeg får aldrig lavet de strikkeprøver, men er som regel heldig. Men har f.eks lige strikket en hue som var helt off, den passede en baby på 6-9 mdr istedet for et barn på knap 2 år….. Du har sikkert set billedet på ig 😉 Huen fandt dog hurtigt en aftager.
  Brandærgerligt når tingene bliver for små, og forstår til fulde din ærgrelse, for den trøje er super lækker
  Kh. Stinne

 6. Strikkeprøve?? Aldrig. Til gengæld står jeg da ind imellem med strik, der overhovedet ikke passer; jeg tror dog ikke, det ændrer min tilgang til nyt strikketøj.
  Det er hamrende ærgerligt med den lækre trøje til Alfred 🙁

 7. Lad være med at ærgre dig. Brug den som en gave. Jeg kan fortælle om en Hanne Falkenberg-sag, til omkring 800 for garn, der ligger i en kurv her på 2. år og venter på at blive trevlet op. Den blev kæmpe-stor. Og havde hun målt og regnet undervejs. – nej. men det var et stort arbejde at strikke den.

 8. Hvis jeg laver en strikkeprøve, så er det en lillebitte een, som vel egentlig ikke kan bruges til så meget. For det meste tager jeg chancen. Og strikker en strørrelse større end jeg normalt ville vælge. Men jeg burde da tage tiden og få det til at passe ordentligt. Og det går endda lidt hurtigere på større pinde (jeg strikker mere stramt end løst).

 9. Det smarte fif er at starte med det ene ærme og strikke cirka 10 cm op – så kontrolmåler du ærmet mht strikkefasthed og tjekker om det passer med opskriften. Hvis det gør, kan du strikke videre. Hvis ikke, så er der kun lidt ærme at strikke om. Voila – strikkeprøve og strikkestart på een gang!

 10. først og fremmest, virkelig lækker bluse. i starten gjorde jeg som dig, men bitter erfaring med dårlig pasform har lært mig at lave strikkeprøve… næsten hver gang. ellers får jeg brede, bluser, som ikke klæder nogle…
  har valgt at se det som en godtid for at få sikkerhed, mens jeg strikker.
  held og lykke med den næste lækre raglan.

 11. Strikkeprøver…. Hmpfr…. Hvorfor passer opskrifterne ikke bare? Jeg er lige nu igang med anden omgang af en færøsk sweater til lillemanden, da jeg kunne se, at den der skulle være aldersvarende ville blive ALT for lille…. Så ærgeligt med spildt arbejdstid! Er nu ret sikker på at du nok skal finde en aftager til den flotte trøje!

 12. Åh, jeg er blevet bedre til det med strikkeprøverne, meeeennn. Snyder lidt for tiden, nok også fordi jeg ikke altid er så hurtig, så jeg strikker gerne i en størelse større, så jeg er sikker på at tøjet (læs mine anstrengelser) passer.
  Super dejlig trøje, bare ærgerligt med størrelsen. Jeg har selv købt bogen og skal igang med en cardigan derfra!
  God aften
  Karen

 13. Strikke hvaffor-noget…? Jeg hopper også (tit) over hvor gærdet er lavest, men erfaringen har dog lært mig at jeg som regel skal en halv til en helt pind op, så det gør jeg… Men ih ville da ønske at jeg havde en 1-årig, som kunne være den glade aftager af din flotte trøje.

 14. Jeg er godt nok heller ikke flink til strikkeprøver. Jeg satser med børnestrik, og til mig selv? Der strikker jeg mest oppe fra og ned, og så måler jeg raglanlængden, og satser på at omkredsen passer. Til nød sammenligner jeg med en gammel sweater. Så jeg kan anbefale at strikke oppefra og ned, så alipper man for strikkeprøver.

 15. Uha, der rammer du min dårlige samvittighed! For det er præcis som med tandtråd – man bør jo…. Lykkes mig som regel at få lavet en lille prøve ved større projekter – men undgår det helst. Dog kan et nyt projekt, nemlig gruppen Varme 15×15, der samler ind Til hjemløse være en redning! For i stedet at strikke ubrugelige prøver i 10×10, så strik dem i 15×15 og doner dem så til hjemløse! På den måde får du tjekket fastheden og skal ikke trævle op bagefter! Dog kræver det lidt ekstra garn…
  Se evt nærmere på facebook, hvor gruppen er meget aktiv for tiden. Alene i år bliver der givet mere end 50 lappetæpper med hver 77 lapper til hjemløse. Ret imponerende!!

 16. Ahh strikkeprøver siger du… de er også fraværende fra min strikke-etik. Jeg strikker løsere, så jeg ender ofte med en lidt for bred sag, så er det en sweater bliver den for bred og for kort… Så jeg gør noget andet dovent. Strikke uden strikkeprøve og laver blot blusen lidt længere.

 17. Hej Christina
  Jeg tror du kan komme helt uden om strikkeprøverne – hvis du ændrer teknik.

  Strik oppefra og ned-modeller. Dem kan man prøve på i processen. Er de for små strikker man blot lidt længere, før man deler til krop og ærmer. Samtidig kan man meget nemt forlænge ærmer og krop til passende længde – også når de har været brugt et stykke tid, hvilket er meget praktisk, når der er raketter i familien. Man trævler bare kanten op og forlænger. Med en rap kontrastfarve bliver det en hel ny trøje.
  Ravelry er fuld af opskrifter. Søg på Top down.

  God strikkelyst.

  KH Karina

 18. En lille bitte strikkeprøve på 10 cm, fordi jeg som regel laver mine egne opskrifter eller bruger noget andet garn end oplægget – og så er det en god ide lige at tjekke undervejs. Siger som Frau Putz: top down er lettere at tilpasse 🙂

 19. Hm, jeg har vidst heller aldrig lavet en strikkeprøve…Men det meste har da passet, måske har jeg bare været heldig!
  Sikke en fin sweater du har strikket, kan godt forstå du synes det er ærgelig at den er for lille.

 20. Jeg er bare IKKE flink til å lage strikkeprøver. MEN, jeg måler alltid når jeg har strikke litt, om jeg sånn cirka er på rett strikkefasthet. Da har jeg ihvertfall ikke brukt mye tid på å strikke noe, for så å oppdage at det er for lite…. Men å strikke en størrelse større enn det man behøver (hvis det er til et barn) er også en god idè. Man vil jo at fin strikk skal vare leeeenge!

 21. Jeg bliver nødt til at komme på banen og som jeg læser det, nok nærmest som den eneste så laver jeg strikkeprøve HVER EVIG ENESTE GANG. Der er så stor forskel på hvilken type garn og pinde man bruger, og det er jo et kæmpe arbejde hvis en hel trøje bliver forkert. Uanset om man laver prøverne, så er det en god ide at måle lidt på ungernes tøj undervejs i processen, for nogle unger har jo længere arme eller krop eller større hoveder end i opskrifterne.
  Dejligt garn, så du må pille op og prøve igen. Øv bøv, men nu ved du jo lige hvordan, griner.

 22. Altså jeg gider dæleme heller ikke strikkeprøver, selvfølgelig med det samme resultat som dig 😉 Jeg har dog tænkt på noget – jeg bruger jo tit det samme garn, så i virkeligheden behøver jeg ikke at lave en strikkeprøve HVER gang! Jeg skal “bare” lige tage mig sammen og lave strikkeprøver i det garn jeg bruger mest og så har jeg dem til næste gang… Satser på at det bliver i ugen med to søndage 😉

 23. Jeg er ligesom dig doven nok til ikke at gide strikkeprøver!!! Mest af erfaring… Jeg har oplevet så tit, at mine strikkeprøver bliver helt anderledes end det endelige resultat… Hvis jeg skal lave en hel ny teknik, laver jeg strikkeprøve men det er ligeså meget for at afprøve teknikken. Så slår jeg jo 2 fluer med ét smæk. Men ellers må jeg tage det på den hårde måde og strikke 10-15 cm af blusen og så lige måle efter med vidde og strikkefasthed. Passer det ikke, må jeg pille op… Men jeg når aldrig at strikke en hel bluse færdig, som så er for lille eller stor 🙂 Til gengæld står jeg med mit evige problem her til morgen, med en bluse til datteren, som passer perfekt, men som er blevet for stor i halsen… Modellen har jeg strikket op i andet garn før, og der blev halsen fin… Nu er blusen monteret og hele moletjavsen, og så skulle hun lige prøve den, hvor jeg så ser, at halsen bliver trukket ud… det er dælme også irriterende omend ikke helt spild, som dit arbejde er. Jeg kan jo redde med elastik tråd…. OP på hesten igen 🙂 Det vil jo være synd, hvis sønnike ikke får sin bluse, som iøvrigt er rigtig sød 🙂 skulle man selv prøve mønstret???

 24. Må indrømme at jeg heller ikke laver strikkeprøve. Men det kommer sig sikkert at jeg strikker i uld af samme kvalitet det meste af tiden. Vil dog også sige, at hvis man kigger på strikkefastheden på bandarolen og den som mange gange er opgivet i en opskrift så ved jeg ikke lige hvor de får tallene fra. Men jeg tager lige et kig på det jeg strikker, ser det helt forkert ud, så måler jeg lige efter, for at se om det vil komme til at passe eller ej. Men ærgerligt at den ikke passer.

 25. Jeg er uddannet håndarbejdslærer og måske er det en “arbejdsskade”, men jeg laver altid strikkeprøver… Det ligger i rygraden.
  Men strikkeprøver kan ikke altid bruges.. de skal faktisk være så store at de står mål med det færdige resultat – hvis man vil være helt sikker. Og hvem gider det?

  En mulighed for at springe over hvor gærdet er lavest, springe strikkeprøven over og alligevel lave noget der ligner en prøve er, at starte med ærmerne.. Når de første ti centimeter er strikket er det muligt at måle og et det helt forkert, er det ikke helt så stort at trævle op som en størstedelen af en ryg eller en næsten færdig sweater 🙂

 26. Strikkeprøve, hvad er det? Jeg burde virkelig også have lært min lektie, men nej! Jeg springer også helst over hvor gærdet er lavest, og det må jeg jo så bøde for… Jeg har dog lært, når det er et stort stykke arbejde, eller i dyrt garn, alligevel at lave den forb…… strikkeprøve – det blev simpelthen for dyrt i længden 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.