Nytårsforsæt?

Hvorfor er man egentlig så latterlig, hvert år at stå der, inden man springer ned fra stolene på årets sidste dag og tænker på alle de ting man skal ændre? Man lover sig selv, at nu skal der laves om på tingene, så man får et sunder liv, en bedre samvittighed og mere tilfredshed med sig selv?
Jeg forstår det ikke, faktisk.
Jo, jeg forstår intentionen med det, men hvis man som jeg, har en rygrad – eller mangel på samme, så er det så tåbeligt at sætte sig de mål, da det i sidste ende giver een (mig) en dårlig smag i munden. Jeg har simpelthen ikke styrken til at gennemføre mine mål. Måske jeg sætter for store udfordringer op for mig selv?

 1. Som alle andre, har jeg også lovet mig selv, at jeg skulle i gang med at løbe. Holde mig i form og få mere energi. Jeg ved, at motion hjælper på trætheden. Faktisk har jeg været ret sporty tidligere i mit liv, men jeg er gået helt i stå og jeg savner det temmelig meget faktisk. Jeg havde tænkt, at de 17 dage i det nye år, hvor jeg havde fri inden jobstart, var en godt tid til  at komme i gang, men hvor tit har jeg været afsted indtil videre? NADA. What to do? Jeg kan nemt finde på flere spændende ting af udfylde tiden med – i stedet får jeg syet en del i disse dage. Tilfredsstillelse? Jo bestemt!
 2. Jeg har lovet mig selv, at jeg hver aften skal huske at tage min mascara af, inden jeg går i seng. Jeg tænker at mine øjne og min hud har bedre af at få lidt luft, men alligevel har jeg 8 dage ud af årets 10 dage vågnet på med min mascara 2-3 cm ned af kinderne. Hvad giver I mig? Det hjælper jo ligefrem ikke på de poser der hænger der i forvejen. Vel? Jeg vælter mig i stedet i seng – enten fordi Alfred kræver kropskontakt eller fordi jeg er for træt.
 3. Drikke mere vand og mindre kaffe – hvad tror I selv?
 4. Slik.. Stoppe med at spise så meget Matadormix, som jeg reelt gør. Jeg har lovet mig selv, at jeg må spise slik samme dag som ungerne. Fint nok.. Her skulle Henrik jo gerne hjælpe mig! Det er nok det sværeste jeg har været igennem indtil videre. (Små problemer – jeg ved det!) Men ikke destomindre kan I forestille jer en desperat kvinde på 36 springe rundt nede på madrassen efter kl. 20 (vi har en madras på et par paller i stuen, som vi hænger ud på – det er ikke frækt overhovedet). De sidste par aftener har været hæslige. I mandags røg jeg for 2. gang i ungernes jule-nissemands-latterligt-dårlige-chokolade. Lige inden jeg skulle børste tænder sprang jeg op på køkkenbordet og ragte ude efter chokoladen længst inde i skabet, for at proppe 2 stykker i munden med velbehag. Bagefter ude på badeværelse med tandbørsten i munden, kunne jeg så se mig selv i spejlet og klappe mig selv på skuldrende.. Tilfredsstillelse? NOPE
 5. Finde ANSVARLIGHEDEN frem i mig selv, så jeg kan holde mine fortsæt.
Hvis I skal give mig karakter for min ihærdighed? Jep jeg ved jeg dumper. Men jeg aner ikke hvad jeg skal gøre.. Måske jeg skal sætte mig nogle andre mål? 
Hvad gør I? Er det bare mig, der giver op for tidligt? Downloader i et løbeprogram og følger det til punkt og prikke? eller kan jeg sole mig i, at jeg ikke er alene her? Eller?

21 thoughts on “Nytårsforsæt?

 1. Hej Christina, uha hvor jeg genkender, både dine nytårsønsker og den modstand din hjerne gør i mod de nye tiltag 🙂 For mig virker sådan nogle store ændringer ikke, har jeg fundet ud af. I stedet starter jeg med små ændringer, en skridttæller, som motiverer mig til at gå længere ture med hunden, gå til arbejde, cykle til arbejde og aftale med veninde om en ugentlig yoga-time. Lægger det ind i min google-kalender og det er meget tilfredsstillende at se hvor meget jeg egentligt går/cykler hver dag, og lige om lidt ved jeg, at jeg får lyst til at lægge en lille løbetur ind på 1½ km. til en start, og så får vi se 🙂 Hjemme hos os, har vi slet ikke slik/chokolade/kager i huset, det bliver indkøbt til lige den dag vi gerne vil hygge os med det. I stedet har vi frugt vi skærer ud, og topper med nødder og en klat flødeskum 😉 MEN jeg siger ikke det er let, det er bare lettere, når målene ikke er så store fra starten af, for mig. Held og lykke 🙂

 2. Du kan tro jeg kender det, don’t we all. Jeg beskæftiger mig endda med den slags i mit arbejdsliv, at ændre livsstilsvaner. Noget af det man taler om er at stille små realistiske mål eller ihvertfald dele målet op i delmål. Passe på ikke at være for hård mod sig selv når man falder i/ ikke lykkes og ikke give op selvom man falder i. Op på hesten igen, om jeg så må sige.

  Mht. det med de søde sager kan det jo til at starte med være at man spiser mindre end man plejer eller hver anden dag hvis udgangspunktet er at det er hver dag man må have sødt. Det vigtige her er at man selv finder frem til hvad der er realistisk for en selv.

  Det er nemmere sagt end gjort, men det kan jo lade sig gøre, hvis det er vigtigt nok og (meget vigtigt) at man kan finde end tro på at det kan lykkes. Mål man ikke tror på kan lykkes er sværere at nå.

  😉 Jeg prøver også at komme igang med at dyrke mere motion. Det lykkes ikke så godt, som jeg synes det skal, men lidt har vel også sin ret.

 3. Du kan sole dig i at du ikke er alene! Jeg har derfor heller ikke nogen forsætter i år ud fra devisen at alt hvad jeg så gør, der er godt for mig, er en sejr. Og ALT det jeg altid gør – som fx det der m mascara og sukkertrang – ikke giver nær så dårlig samvittighed. Og det føles faktisk helt ok … 😉

 4. Ja min ryggrad har konsistens som en regnorm….jeg kunne sætte mig selv ind i ligningen i stedet….
  Motionen, ja intentionen er der! Man hvad hjælper? For mig vil det nok hjælpe at lave en træningsaftale, det er ikke så let at sylte.
  Mascara… Trøster mig med at det kun er det jeg bruger af krigsmaling!
  Drik mere vand, ja uanset jeg ikke drikker kaffe.
  Formindske slik forbruget….. Tja, lad være med at købe det! Men så kunne man snildt finde mig støvsuge skabe og skuffer for alt sødt…. Hvor ynkeligt er det lige!

  Men hey, vi er nok langt fra de eneste!

 5. Puha jeg har aldrig sat nogle nytårsforsæt, da jeg ved, at je alligevel ikke får dem overholdt. Jeg har dog alligevel sat 1 for i år og det er, at jeg fysisk bliver stærkere, og at jeg med tiden, ikke nødvendigvis i år, kommer ud af min sygdom.

  Kærligst Helena

 6. Du er på ingen måde alene… Jeg tror, det er de færreste, der klarer sig igennem til målet uden små tilbagefald undervejs. Hvis man sætter sig en livstilsændring for øje, skal der kalkuleres med tilbagefald. Det er dem, der i sidste ende gør os stærkere:-)
  Jeg skulle på et tidspunkt tabe mig en smule efter en skadesperiode, og efter en del mislykkede forsøg, kontaktede jeg en diætist. Og det var en KÆMPE motivationsfaktor, at jeg havde een jeg skulle stå til regnskab for om x antal uger. Jeg tabte, hvad jeg skulle i første hug. jeg tror, det handler om det samme mht. motionen. Finde een/nogle at gøre det sammen med, for så er det langt sværere at springe over eller melde fra!
  Og mht. de søde sager: de skal bare ikke være i huset ud over de dage, hvor du vælger at det skal være tillladt. Hver anden dag, kun om fredagen eller hvad du nu har mod på:-)
  Langt hen ad vejen har jeg det lige som dig, og af samme årsag laver jeg heller aldrig et nytårsforsæt…

 7. Måske skulle overlæggeren sættes lidt lavere? Hvis nu du/jeg/man sagde: “I år vil jeg ikke tømmes chokoladeæsken, men kun spise to stykker før sengetid” “I år vil jeg gå en tur og måske ende med at løbe” “I år vil jeg drikke lidt mere vand” – så er du der næsten :)Der er ingen grund til at have nogle forsætter, som er dømt til at mislykkes 🙂 Små skridt …

 8. Du er nok bare menneskelig, som de fleste af os, tror jeg. Hvis du har tid og lyst til at læse giver jeg et par tips om samme emne i en artikel jeg blev spurgt om at skrive til en hjemmeside for mødre. Den er dog på Engelsk, da UK er min base. Jeg lærer for tiden en del om neuroscience (vildt spændende) og hørte noget mægtigt interessant om viljestyrke. Feks. at vores viljestyrke fungerer lidt som et batteri. Jo flere valg man træffer, jo mere drænes batteriet og så skal det lades op igen. Det har jeg også skrevet lidt om, for se det var jo rigtig interessant. Specielt når man som jeg altid har troet at viljestyrke var noget de “seje” havde i overskud og jeg selv i underskud!

 9. Du er ikke meget anderledes end andre, selvom det nok ikke er en trøst for dig.
  Ift. nytårsfortsætter er det heller ikke noget jeg gør mig i. I stedet valgte jeg i november sidste år at tage fat på mit ønske om mere motion. Jeg synes det var røv og nøgler at komme i gang, men efter noget tid blev jeg faktisk en smule afhængig af det. Nu er det bare blevet en del af min hverdag, så nu skal jeg ikke længere diskutere med mig selv om jeg skal tage afsted eller lave noget andet. Nu forekommer det mig bare naturligt. En god idé er at lave en aftale med en anden om at komme afsted i starten, så er det lidt lettere at komme afsted og sværere at springe fra.

  Vi vil også gerne leve mere sundt, og i den forbindelse forsøger jeg at finde alternativer til snacks som kan stille trangen. Vores favoritter lige nu er nesquick, saltede mandler og hjemmelavet knækbrød. Husk også på at meget mørk chokolade faktisk er sundt (dog ikke i store mængder). Et godt trick er også at børste tænder efter aftensmaden, f.eks. når børnene også skal have børstet tænder. Herefter synes jeg faktisk man har mindre lyst til at spise noget, også har man jo også børstet tænderne. Samtidig kunne du så f.eks. tage mascaraen af, så er det ordnet inden trætheden overmander dig eller Alfred har brug for sin moar.

  Håber du kan bruge noget af ovenstående. Ser frem til en update.

 10. Hej C
  Du kan måske gøre som mig – en ny vane ad gangen! Jeg forsøger at drikke vand nok. Det går nogenlunde, men ikke tip top! Men jeg indfører nok ikke mere før det er blevet en god vane ; ) Jeg har endda lavet et indlæg om det….
  : )

 11. Rygrad som en slikasparges…!! Velkommen i klubben , du er ikke alene… ;o)
  Personligt har jeg det meget nemmere ved at undgå søde sager, hvis det ikke er i huset. Jeg prøver simpelthen at lade være med at købe noget, for hvis jeg har slik og andet guf i huset, bliver skabe og skuffer også støvsuget for ALT. Jeg vil også frygtelig gerne tabe mig, dels er jeg ked af de ekstra kilo, som har sneget sig på de sidste par år. Men helbredsmæssigt, kan jeg mærke stor forskel, når jeg ikke spiser søde sager. Bedre søvn, mere overskud og ingen tilbagevendende hovedpine. Det er min motivationsfakta for tiden, og af samme grund har jeg netop købt Christian Bitz bog: Verdens bedste kur 2.0. Jeg gider ikke slankekure, med kæmpe afsavn og mad som skal måles i en uendelighed. Christian Bitz bog er nem at gå til, med 4 ugers madplan og lækre opskrifter, som er sammensat så de øger forbrændingen og man dækkes ind med vitaminer, minaraler osv. Meget nemt at gå til, for jeg er altså tilpas bekvemmelig til, at det heller ikke skal være for besværligt og koste for meget på den mentale og fysiske konto at tabe sig. Og så ville jeg have forsvoret, at jeg NOGENSINDE ville blive glad for at løbe, og jeg har da også kigget hovedrystende efter de folk, som jeg har set halse afsted i nabolaget. MEN jeg er blevet lidt hooked, for man har det altså helt fantastisk bagefter, og det kræver kun et par gode løbesko. Man kan løbe hvor man vil og hvornår det passer ind i hverdagen og alle kan være med.
  Jeg håber du finder din egen balance, så smid fortsætterne ud og start i det små. Og hvis det mislykkes er det bare op på hesten igen. Rom blev ikke bygget på en dag. Held og lykke :o)

 12. Jeg har lovet mig selv, at jeg skal gøre noget for MIG i år. Egoistisk, det ved jeg. Jeg er startet på at løbe (hele 5 gange er det blevet til indtil nu!) nu må vi se om jeg kan holde den gående resten af året – så kan det måske gøre det ud for det jeg gør for mig selv 🙂

 13. Du er slet ikke alene!!!!

  Mht mascara så prøv denne http://www.rawmakeup.dk/mirenesse-24hr-mascara-sort-10-ml.html
  Den sværger jeg til!! Den tages af i badet om morgen og giver aldrig sorte rander …

  Vi lever kun en gang og hvem F….. Har sagt man skal løbe hver dag, ingen slik og goder må få???
  Selvfølgelig alt med måde… Og det tror jeg helt sikkert du har helt styr på. Løb når du gider, spis m-mix når du lyster – bare du har det sjovt og husker at smile, grine og elske, så skal det nok gå!!!

 14. Du lyder fuldstændig som mig..:) Har kun i perioder haft noget, der kunne minde om en rygrad.. Her er overliggeren sat ret lavt – men SKAL af med noget overvægt, så der må sættes ind i det små, når jeg åbenbart ikke magter de store indsatser..;)
  Knus til dig

 15. Åh ja, du er ikke alene. For nogle år siden sagde jeg stop med nytårsforsætter. De gør ikke noget for min motivation og skuffelsen er endnu større når man nu ikke kan holde det. Når man skal ændre noget, skal det give mening, man skal ha en virkelig god grund til at ændre noget. Det skal være vigtigt for en selv og man skal kunne bruge denne grund hver gang man er ved at falde i. Jeg har for nylig købt mig en plastbox ved tupperware. Den har riller i bunden til at lede vandet væk fra det man bruger den til. Jeg skræller en hel pose gulerødder og kommer i og de holder sig nu friske i laaang tid. Så har jeg en hurtig snack til at erstatte nogle af de gange jeg går i skabet efter søde sager. Smart ikke? Børnene nyder også godt af det og nu er der ikke den undskyldning af jeg ikke gider skrælle… Det er jo skræmmende så doven man kan blive som undskyldning for at gå til de nemme og let tilgængelige slikposer. Måske du kan lave en aftale med Henrik om en byttehandel. Han presser dig ud og løbe, giver dig en halv time mod at han laver et eller andet praktisk derhjemme imens. Så ser I hvem der bliver først færdig? Måske jeg skal prøve det råd selv og se om det virker… Det var noget jeg lige fandt på hihi

 16. Jeg er startet på et slankeforløb hos fitness dk. Jeg er simpelthen blevet så træt af at jeg ikke får tabt de sidste kilo, så jeg kan blive opereret. Så jeg har betalt 700 kr for et 8 ugers forløb, der kan give mig de gode vaner som jeg har brug for!
  Samtidig har jeg skåret ned på kulhydrater og spiser mere protein. Ikke noget fanatisk, men bare lidt opmærksomhed på hvad jeg egentlig propper i munden. Og så er køleskabet fyldt op med flasker med koldt postevand.
  Indtil nu har jeg tabt 2 af de 8 kg 🙂 Og har ondt i hele kroppen efter at have været til en times “Stram op” i afftes 😀

 17. Jeg tror slet ikke på nytårsfortsætter – altså den 1. januar er jo bare en dag som alle andre i året, så hvorfor skulle det være lettere at starte på noget nyt præcis på den dag, end på alle andre? Af samme grund laver jeg aldrig nytårsfortsætter…

  Når det er sagt, så lyder det som om du stiller alt for mange krav op for dig selv samtidig. Prøv at starte med én af tingene, fx at undgå slik. Når det så kører, kan du fortsætte med at af de andre punkter.

  kh Bodil

 18. Jeg tror slet ikke på nytårsfortsætter – altså den 1. januar er jo bare en dag som alle andre i året, så hvorfor skulle det være lettere at starte på noget nyt præcis på den dag, end på alle andre? Af samme grund laver jeg aldrig nytårsfortsætter…

  Når det er sagt, så lyder det som om du stiller alt for mange krav op for dig selv samtidig. Prøv at starte med én af tingene, fx at undgå slik. Når det så kører, kan du fortsætte med at af de andre punkter.

  kh Bodil

 19. Hej Christina,

  Du er bestemt ikke den eneste der har det sådan, jeg har det PRÆCIS lige sådan, så derfor har jeg droppet nytårsfortsætterne – gider ikke gå go få dårlig samvittighed over dem jeg ikke holder 😉

  Og mht slik – så har vi det kun i huset når vi “må” spise det, for ellers spiser jeg det bare hele tiden – jeg kan simpelthen ikke lade det være hvis det ligger her i huset :)))

  Kh Karina

 20. I år har jeg ingen nytårsforsætter, netop fordi de aldrig holder. Og jeg jeg har rigelig med dårlig samvittighed i forvejen. Tilgengæld startede jeg med at dyrke motion i starten af december, så var det jo pludselig ikke et nytårsforsæt. Det virker. Jeg er totalt hooked på motion. Jeg ar så valgt det lokale fitnesscenter, fordi jeg har brug for at der er en der fortæller mig, hvad jeg skal gøre og hvor længe. Når det er sagt så har jeg nu alligevel et par uvaner, der gerne skal nedtones. Så jeg kæmper …. Men ingen deciderede mål – kun målsætninger 🙂
  Kh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.