Baby Jane

Ind i mellem anmelder jeg bøger her på bloggen og har haft en bog hjemme i et par uger, som jeg netop blev færdig med igår. Jeg ved ærlig talt bare ikke, hvad jeg skal mene om den.
Sofi Oksanen er en af Finlands største unge forfattere og har netop udgivet sin 2. bog; Baby Jane på dansk. Jeg er faktisk ret vild med hendes sproglige tempo i bogen – hun går i dybden med detaljerne og får hurtigt skabt en speciel stemning omkring personerne og handlingen.
Det der lidt får mig til at tvivle på, om jeg synes bogen har været god, har været selve indholdet. Der er ingen tvivl om, at jeg har været fanget – og jeg vil stadig påstå, at den har været værd at læse, men jeg er blevet provokeret og rørt helt ind under skindet.
Bogen handler om et lesbisk kærestepar, som langsomt er på vej væk fra hinanden. Den ene kvinde lider af panikangst, hvilket er med til at dræne forholdet, samtidigt med at jalousi, depressioner og skæve erhverv kører “deres tog” af skinnerne.
Det er en ligetil og god bog, men det der får mig op af stolen er nok den meget karikerede beskrivelse af det lesbiske liv, “betonlebben”, deres skæve erhverv, hvor de sælger telefonsex og eksotisk postordre sager, f.eks. brugte underbukser og beskidte strømper.
Jeg tror ikke, at bogen er skrevet med fordomme overfor seksualitet og køn, men netop de meget groft optegnede personligheder og sproget har virkelig gjort indtryk. 
Da handlingen pludselig begynder at trække tråde omkring psyke, panikangst og isolation, bliver jeg, i stedet for provokeret, rørt. Den måde tingene går skævt mellem de to mennesker, som reelt elsker hinanden, bliver man ramt af. Da bogen ender på en overraskende måde, bliver jeg sikker i min fornemmelse af, at det her er en bog, som har trukket mine grænser op, men stadig er en mindeværdig bog.
Bogen udkom d. 2. marts 2012 og du finder den lige her.

One thought on “Baby Jane

  1. Den lyder interessant. Jeg deltog i ceremonien da hun vandt Nordisk Råds litteraturpris i 2010 på Island – hvor også Bjørk var med ihaltså! – men det var for den anden, Renselse, og hun er godt nok speciel! Holdt en lang takketale på finsk, og der var ikke oversættelse, men så kom der lidt på svensk også. 🙂 Meget farverig person. Tror jeg skal have fat i den nye.. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.