Egenskaber

Igår sad jeg og nørklede med en lille hækleprøve. Jeg har fået en god idé, som jeg vil have ført ud i livet. Der er intentioner, som bare skal blive en realitet, koste hvad det vil. 
Når der er noget jeg har sat mig for, så går jeg den lige vej og bliver ved til jeg kan det eller når det jeg ønsker. Det kan være et vilkårligt behov, som jeg ønsker at få opfyldt – jeg går vejen.. og det kan godt give nogle knups. For selvfølgelig har jeg ikke kompetencer til alt muligt – så ind i mellem må jeg give afkald på tingene. Desværre.
Igår var det dét hækleri-lort som drillede mig og jeg var ved at kyle det hele i skralderen af arrigskab – fordi det drillede. Det må det ikke! 
Sådan havde jeg det også som barn. Det spændte ben for mig ret ofte. Jeg var ikke særlig god i folkeskolen. Jeg fik hjælp til stort set alt i de små klasser. Jeg kunne ikke læse. Koden knækkede jeg år efter de andre i klassen og det satte et grimt spor i mig af en fornemmelse af at være dum. 
Jeg ved ikke, hvad det præcist var, som gjorde, at jeg hang i – det har jeg altid gjort – hængt i. Jeg knoklede, terpede, græd snot og brugte timer på at være ked af, at jeg ikke kunne. Jeg kan kraftedme ikke! – prøv lige at være barn med en stædighed og en fornemmelse af ikke af være tilstrækkelig. Det er en meget dårlig kombi – men nok en af grundende til, at jeg er kommet igennem både folkeskole og uddannelser med flot snit. Men det har kostet mange tårer.
Den stædighed og vilje har Marie overtaget. Det er så fedt at se, at hun klør på. Heldigvis er hun dygtig i skolen, så det kræver ikke så meget af hende. Men selvfølgelig er der ting, som hun ikke kan fra starten og i hendes reaktioner, ser jeg mig selv som barn.
Og det gør sgu lidt ondt at se Marie så vred på sig selv. Hun kan blive så hidsig og ked af det, så hele hendes verden nærmest bryder sammen. Kan hun ikke ramme fjerbolden med ketcheren, bliver hun ved til hun nærmest river håret af sig selv. I sommerferien var det et kraftspring hun så gerne ville kunne til sæsonstart til gymnastik. Det krævede mange timer af os at forklare, at man ikke kan alt på at splitsekund, at man skal øve sig og pludselig kan man. Øv – det var hårdt at se hende så vred på sig selv.
Det giver så mange slag ikke at give sig selv lov til af være dårlig til ting. Man kan ikke være god til alt vel? Jeg ville ønske, at jeg kunne vise hende, at bæret er halvt fyldt op og ikke halvt tomt. Fordi noget ikke fungerer, så er det jo ikke hele verdenen der bryder sammen.
Det er egenskaber, jeg har med mig fra barnsben. Det er enten gener eller påvirkning udefra, det kan jeg kun gisne om – jeg prøver dog at give Marie opbakning og  en følelse af at være god nok. 
Men hvor kan jeg fornemme de følelser, hun ind i mellem sidder med. ØV

7 thoughts on “Egenskaber

 1. Jeg kender godt fornemmelsen af at blive så vred på sig selv fordi der er noget som man ikke lige kan eller som er gået skævt. Det er svært når det er en selv der stiller så høje forventninger til sig selv.
  Jeg håber dog at hvis den lille i maven har det på samme måde når den vokser, at jeg så kan være der for ham/hende. Det må værre svært at se ens barn bøvle med de samme irriterende egenskaber som en selv.
  Jeg havde en lignende oplevelse forleden hvor jeg havde brugt rigtig lang til på at sy noget sammen. Så skulle jeg lige sy sidste del mens jeg gik og tumlede med noget følelsesmæssigt hårdt (dum ide – jeg ved det) og kom til at sy vrang mod vrang. Det brød jeg også helt sammen over.

 2. Hej Eddie . Det er jo netop det.. der skal ikke så meget til, at ens verden bryder sammen og så for et stykke sytøj? Det har jeg også gjort mange gange.. og lavet lortet helt om.. om det så skulle tage timer at trævle op.. suk..
  Jeg tror vi giver nogle af de dumme egenskaber videre også.. Så må vi bare støtte dem så godt som vi kan, ikke?

 3. Hej Christina.

  Perfektionisme er noget LORT, det er kun med til at skabe endnu mere mindreværd.

  Jeg sidder f.eks. lige nu og hygger mig med computeren og skulle lige til at give mig selv dårlig samvittighed, for så laver jeg jo ikke noget. GU GØR JEG, jeg syr bare ikke lige.

  Jeg synes vi generelt i hele samfundet er for hårde ved hinanden. Vi bliver hele tiden bedømt på hvor meget vi laver, som er synligt.

  Vi skal huske, at vi kom hertil af kærlighed to menneske imellem, så bare vores blotte tilstedeværelse er elskværdig;-)

  Smuk dag til dig og dine skønne børn.

  Knus Rikke

 4. øj blev helt rørt over dit indlæg, kan fuldt ud sætte mig ind i det, jeg har selv svært ved at kaste mig ud i ting, som f.eks bare det at prøve at hækle efter en opskrift og prøve at lave andet end bare tæpper, men får aldrig startet fordi jeg synes det ser uoverskueligt ud og lykkes det ikke så er det jo spild af tid men vil så gerne… Ved ikke om det giver mening 🙂

 5. Hvor kan jeg bare godt følge dig! Engang ville jeg også være bedst til alt, men en klog dame lærte mig for ikke så mange år siden, at skrue op for de rigtige blus og ned for de ikke så vigtige. Altså bestemme sig for, hvad der er vigtig og s…. på alt det andet 😉 Og faktisk et det rigtig befriende at tillade sig selv at være mindre god til mange ting og tilgengæld rigtig god til det man øver sig meget på!

 6. På sin vis er det nok godt at du kan se dig selv i Marie, Christina, med den erfaring du sidder inde med nu, i forhold til da du selv var i samme situation kan du trække erfaringsmæssige værktøjer frem og “coache” Marie.
  I kærlige tanker, god Onsdag aften.

 7. Det kan godt være at stædighed og perfektionisme kan være en hemsko, men hold nu lige fast, hvor kan det også bære mange gode ting med sig, for når man endelig når sit mål, så er glæden så meget større, fordi vejen til målet har været svær. Jeg er på præcis samme måde, så der faldt et lille smil på min læbe da jeg læste hvad du har skrevet. God dag til dig og din smukke datter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.