Mad-glad

Vi var samlet i mødregruppen i sidste uge, hvor vores sundhedsplejerske holde oplæg om kost. Noget af det obligatoriske man får tilbudt. Selvom at jeg har været turen igennem med de to forrige børn, så var det rart lige blive opdateret på, hvordan er det nu lige og hvornår. 

Fatter ikke, at man kan glemme så hurtigt (ammehjerne). Dertil vil jeg sige, at jeg i forvejen ikke kan koncentrere mig om samtaler, ordene snupler over min tunge, min hjerne glemmer fra a til b – altså man kan sige meget – amme-hjerne eller ej? Jeg er i en tilstand af usammenhængende momenter, så at få oplyst om kost i går – kan kun gavne mig (og Alfred). 
Alfred og jeg er altså startet på maden. I sidste uge måtte jeg prøve det af. Jeg havde en vag fornemmelse af, at jeg ikke kunne tilbyde ham nok – han spiser konstant hos mig natten igennem. (Selvom at S. siger at det bare er for hyggens skyld – GULP). Så hvor han nu er ovre de 5 måneder, så havde jeg ingen betænkligheder ved at starte op.
 Maden er et hit! Han kaster sig nærmest efter skeen, når den bliver ført op til ham. Han hjælper til med at proppe ske, mos, fingre og hagesmæk ind i munden, som om at han blev sultet til daglig. 

Jeg har gjort mig mange overvejelser om, hvornår jeg skulle tilbyde ham noget andet. Overvejet hvad jeg skulle starte med og ikke mindst – hvordan vi kommer maveondet til livs, som Ida har bøvlet med lige siden hun var et halvt år. Og når det nu bankes ind i hovederne på os, at vi SKAL amme 6 måneder fuldt ud, så niver det altså lidt i samvittigheden, når man ikke har mælk nok. 
Beslutningen var let at tage – han virkede klar. Og når han nu var klar, skulle det være let fordøjeligt og blidt for hans mave og opstarten skal bare være god!
Min bibel – Baby – 100% naturlig uden tilsætning – kom mig igen til undsætning. 
3 trins raketten blev min guide.
Rebecca Persson har lavet en guide til opstart, som jeg er finder umådelig god. Mine erfaringer har i hverfald vist sig, at denne her metode er meget hensynsfuld for barnet. Jeg har fået lov til at dele den med jer her – dertil vil jeg lige sige, at jeg varmt kan anbefale jer at købe bogen – jer der ikke allerede har det. 
3 trins raketten er en metode, hvor du starter så blidt op som muligt og hvor du har mulighed for at fange de små signaler på en allergisk reaktion og uanset om din baby er allergidisponeret eller ej, så får den lille mund og mave ro til at vænne sig til de nye smagsoplevelser og sanse hver enkelt fødevare.
Altså guidelinen er således:
 1. dag: 1 stk.
 2. dag: 1 spsk.
 3. dag: 1 portion.
Vores første uge er gået således – ganske enkelt ud fra Baby´s køreplan – som står super godt beskrevet i bogen. De første par dage har Alfred smagt lidt gulerodsmos og været meget betænkelig i starten. Efter 3-4 dage begyndte han at kaste sig efter skeen og spiser nu mos med persillerod/pastinak/sød kartoffel/gulerod.. Han elsker det.
Grød er vi også startet lidt op på – præcis på ud fra samme metode. Han har fået hirse grød som det første – både med gulerodsmos ved siden af – og med æble mos. 
Har det så hjulpet med nætterne, at han måske er mere mæt? Naaarjjej – næ egentlig ikke. Han kaster sig også stadig efter mig! Det er nok vores lille symbiose, der skal brydes, hvilket bliver svært. Nærmest umuligt!

For så lige at snakke om noget helt andet – kig forbi Rebecca Perssons blog, hvor hun har en sund give-away igang.

12 thoughts on “Mad-glad

 1. Jeg husker tilbage på de første maddage med glæde med Trunten. Det var så hyggeligt at starte op og de hvordan de bare var i ekstase over endelig at få fastere føde. Små tykke arme der blafre.
  Alfred er nu nuser som han sidder der og klamrer sig til skeen.

 2. Jeg har aldrig tænkt over, at maveproblemerne hos min søn (snart tre år) kan hænge sammen med, hvornår han begyndte at få ske-mad. Som din datter døjer han meget med forstoppelse, og det er en plage at være vidne til – mest af alt er det synd for ham. Har I fundet de vise sten til at få problemet udryddet?

 3. 🙂 Der er ikke noget så skønt (og kønt..) som en baby der starter med at spise mos. Jeg startede Birk op da han var omkring 4½ md… han mente selv han var klar – og det var han også.
  Og mht at amme. Her stoppede han selv da han var 3 mdr. – fra den ene dag til den anden. Prøvede næsten tvangs-amning, da jeg havde mælk til ca. 10 børn… Så det blev et par måneder på (komælke-fri) modermælkserstatning og så mos…

 4. Ih, det ser hyggeligt ud! BABY er også min bibel, og jeg glæder mig til at starte med tretrinsraketten og sød kartoffel i morgen hvor min baby er en uge fra at være 6 mdr., hun virker nemlig også noget så klar til rigtig mad 🙂

 5. Husker det ganske tydeligt med Mathias hvor frustrerende det var herhjemme det der faste føde. Han var 7 mdr. før det lykkedes helt og det var bare svært. Jeg er glad for jeres vegne, så drengen kan blive mæt og rund. Tykke babyer er herligt!

 6. Hej Monica – jeg ved ikke hvorfor Ida fik hård mave så tidligt.. hun fik det da vi startede på andet end bryst og har haft det lige siden.. nu vil jeg sige, at hun 7-9-13 snart er vokset fra det.. hun har det ind i mellem, men sjældent efterhånden..

  Hej Pernille
  Det lyder så VILDT at han pludselig stoppede med brystet.. det er da noget uhørt hva? Øv en oplevelse…

  Marie- den bog er genial..

  Hej Rikke – der er bare nogle børn som hellere vil have bryst… min venindes datter ville heller ikke have mad.. det er ikke sjovt..

  Knus

 7. Hej Christina

  Joe, det er nok usædvanligt at de selv stopper så tidligt… det var ikke engang fordi han var blevet introduceret til flasken før. Jeg trøstede mig med, at nogle jo mener vi ikke bør amme mere end 3-4 mdr. pga udskillelse af affaldsstoffer (det er der vist delte meninger om, og jeg ved egentlig ikke helt selv hvad jeg mener…).. Det fik jeg jo så bare ikke mindre mælk af 😉

  Kh Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.