Sammensmeltning

Alfred er det sjoveste lille væsen i øjeblikket. Han slår ud med arme og ben – vælter alt ud af hænderne på mig – især det jeg fører op til munden. Hans interesse for mad stiger, men nok mest fordi det er tilgængelig for ham, når han nu sidder på skødet, mens vi spiser. Hvorfor skal babyer bare være vågne og uterlige når vi skal have aftensmad? Sådan har det ALTID været med vores børn! Ofte bliver maden kold eller jeg får forslugt mig.. Det var et sidespring – for jeg var jo ved at skrive om lækre Alfred, som slet ikke er ved at drive sin mor til vanvid… (?)

Der går meget snak om, hvornår de små er klar til at få mos og grød. Man må tidligst starte når de er 4 måneder og senest når de er 6. Allerhelst skal man amme til de er fulde 6 måneder.
Jeg har nu ammet i 4,5 og er pavestolt. Der er mælk nok og han tager på. I øjeblikket føler jeg bare ikke, at han bliver så mæt, at han med veltilpashed kan tage sig nogle dejlige lange lure. Han skal stort set spise hver anden time – døgnet rundt, hvilket jo er totalt opslidende i det lange løb.

Jeg både griner og græder i løbet af sådan en dag – for jeg er sgu træt! Lille møffe så sov da for h…. bare lidt længere end 2 timer af gangen.. Giv mig lige en lille pause ikke? Sådan har jeg det ind i mellem.. tidspunkter hvor jeg har lyst til at rive håret af mig selv. Det lille barn, som er så lækkert og sjovt og knuselskelig, kan rent faktisk sætte spor af fortvivlelse i mig. Jeg vil så gerne amme til han er fulde 6 måneder. Men hvis jeg ikke får de pauser, som kræves for at min mælk bliver mættende nok?

Idag har vi tilbragt hele formiddagen i sengen. Det har været helt fantastisk og klart befordrende for min mælkeproduktion. De stunder skal vi huske på at tilgodese – det er helt sikkert!

Det er lidt en balancegang med de oplysninger ang. begyndelse af andet mad til de små. Jeg mærker mig lidt frem og venter til jer fornemmer, at han er interesseret. Jeg skal ikke forjage noget. Måske sætter han bare mælkeproduktionen i vejret igen?! Men jeg bliver sgu så forvirret. Enkelt i min mødregruppe er begyndt på grød og de stortrives.. Hvornår er passende?
Sålænge han er i godt humør, så bekymrer jeg mig ikke sådan om ham – mere mig selv. Lidt egoistisk? Nej – jeg fungerer ikke uden sammenhængende søvn.. Heldigvis er det periodevis hårdt. Mindes den samme udmattelse for en måned siden.. Efterfølgende af overskud… sååå?! Pull yourself together!

Udover at det kan være lidt vemodigt at bryde symbiosen, så bliver det sjovt med mossvineriet, de sjove ansigtsudtryk og hansreaktioner… Og så er spørgsmålet – skal jeg investere i sådan en her? Både for at gør det nemmere og bedre? Det er lidt en udskrivning for et produkt, der kun bliver brugt en lille periode!

pis – så fik jeg inden jeg afsluttede indlægget her købt og bestilt sådan en steamer, dog på Amazon.co.uk – det var halv pris inklusiv porto! Nu håber jeg f… at den er go´.  

21 thoughts on “Sammensmeltning

 1. Åh ja – husker tydeligt at det var svært at tage beslutningen om at stoppe med at amme yngtemanden! Han blev ammet til han var 14 måneder – altså ikke fuldt ud. Men det stoppede fordi vi var på ferie, og knægten nærmest flåede bikini toppen af mig. Der fik jeg nok, og havde pludselig ikke svært ved at træffe beslutningen, for det var grænsen 😉
  Det er misvisende med de ændrede anvisninger omkring ammetid. Jeg har givet alle mine lidt mos i tiden mellem 4 og 5 måneder, jeg syntes, som du, at det har krævet meget at MOR at amme hver 2 time. Det kræver sin kvinde, og kiloene rasler af en – jo jo det er godt nok, men det tærer nu også på overskuddet generelt.
  Held og lykke med projektet, og beslutningen 😉 Kram.

 2. Det er jo netop det – det ER en svær beslutning. Men dejligt at høre din mening, da det godt kan kræve sin kvinde at tage næste skridt..
  Jeg har altid misundt de kvinder der kan amme i evigheder.. dog med grænser..
  Jeg arbejdede engang i en vuggestue i KBH hvor en dreng en dag rev blusen op på sin mor, da hun sad i sandkassen med ham. Ind i munden med cigaren! Han var 2,5.. det var frastødende på mig (20 år gammel var jeg)…

  Dejligt at høre din røst ven 🙂
  Kram fra C

 3. Nu har jeg fulgt din blog længe, men synes lige jeg vil give min mening tilkende. Begynd NU. Ved mine to første var anbefalingen, at man skulle begynde med grød ved 4 måneder og de fik relativt hurtigt smag for det og var ret åbne overfor anden mad. Så har vi en lillebrog på 15 måneder, han blev ammet fuldt ud til han var 6 måneder og så begyndte vi på grød – det tog så 1 måned før han spiste mere end tre skefulde, han er meget skeptisk overfor nyt mad. Kunne jeg gøre det om, var han begyndt på grød da han var omkring 4 måneder uden nødvendigvis at få et helt måltid. Knus Rikke

 4. Vi startede også med moseriet ved de 4 måneder..bare lige et par skefulde til at starte med og så helt naturligt er der kommet mere indenbords. Nu, 5 måneder gammel, spiser Olivia 2 portioner mos om dagen, men tager ikke så meget bryst mere. Kan også mærke at spændstigheden er ved at forsvinde. Ønsker helt at stoppe ammeriet, men svesken vil ikke have flaske. Vi er også oppe om natten hver anden/tredje time og om dagen sover hun meget, meget lidt – halvanden time om formiddagen og en halv time om eftermiddagen + en lille lur sidst på eftermiddagen…og det er dæleme også ved at være hårdt!! Lige så snart jeg prøver at lægge mig lidt på sofaen, er hun vågen igen!! Nå, nok fra mig..håber du finder ud af, hvad der er passende for jer!

 5. Der er vel ikke noget som der er rigtigt eller forkert, og det med at man ammer indtil x antal måneder op i …… med det, for det er hvad der er rigtigt for dig. Du skal jo også have overskud til mand og de andre børn..
  Tror skam ikke at han tager skade af at begynde at få lidt grød nu, er selv mor til tvillinger og energien og mælken slap op omkring de 4 måneder efter jeg havde født der havde jeg kæmpet og kæmpet de sidste måneder med at de skulle bare kun have min mælk. Men da jeg en dag bare ikke orkede mere, småtudede og var rigtig sur ja så måtte jeg gi mig og de begyndte også at få lidt erstatning.
  Men det er bare min mening, du skal gøre hvad der er rigtigt for dig og ikke hvad nogen foreskriver at du bør 😉
  Men mon ikke du har taget beslutningen nu du har bestilt den smarte tingest 😉

 6. Kære Christina…
  Ja det kunne lige så godt ha været mig som havde skrevet dette indlæg… for det er præsis det samme herhjemme…
  Men men jeg kunne bare ikke holde til manglende søvn mere, så nu bliver bettemand (3½ mdr) tilbudt en flaske når jeg går i seng, og HOLD DA op hvor han sover godt.. han spiser ikke nødvendigvis så meget af den, men åbenbart nok til han kan sove mere… helt op til 6 timer.. WOW hvor har jeg så meget mere overskud til den store trold på 3 år…
  Elias sutter stadigvæk fint ved mig, men ved godt at nogle børn ikke gider sutte ved sin mor mere, når man begynder lidt med flasken,, men det har ingen betydning haft herhjemme…
  hvis han er meget urolig i løbet af dagen, for han også tilbudt lidt ekstra i en flaske, og igen nogen gange vil han ha lidt og andre gange ikke… men det hjælper…
  Jeg vil også allerhelst amme 100 % men jeg havde ingen energi til noget herhjemme og til den store, så jeg må prioterer hvad var bedst..
  Håber svaret kan hjælpe lidt..
  Smil fra TIna

 7. Hej Christina, Hvor jeg dog forstår dig så godt.Jeg er på så mange måder i samme båd som dig. Sigurd er begyndt at sove meget uroligt om natten og vil spise meget mere. Om dagen sover han sådan ca MAX 4 x 45 min fordelt på hele dagen (nogen gange med en afstikker om morgenen på 1,5 time).. Og så er der historien om den varme grød. Brystet suger han al kraft ud på ingen tid og spiser bare så tit i løbet af dagen (og natten). Så her har jeg tænkt at starte op på grøden stille og roligt inden for de næste dage. Bare en skefuld risgrød om dagen først, for at få smag på de nye varer. Men jeg har jo også bare et enkelt bryst (åbenbart) at gøre godt med ;-).. Så netop i dag er der købt god Aurion risgrød ind. Men hold dag K.. hvor ser den tingest smart ud, som du har investeret i på Amazon. Glæder mig til at høre om den funger :-). Kram Ulla

 8. PS… Så ammede jeg den store (på næsten 1 bryst) til han var 10 mdr. og startede grød på da han var 4 mdr. (Boede i UK og det var det man anbefalede dengang (13 år siden)).
  Krammer 🙂

 9. Her i Norge er det fortiden endel debatt om amming frem til 6 mnd alder. Ikke fordi det ikke er sunt for barnet, men fordi det kan bli for mye for mor å våkne så ofte som hver time døgnet igjennom! Med minstemann var jeg derfor fast bestemt på å gi grøt fra 4 mnd alder. I ettertid er jeg glad for at jeg begynnte så tidlig, for han brukte lang tid på å venne seg til mat. Da kunne vi ta det i rolig tempo og i trygg forvissning om at han uansett fikk i seg det han trengte i melken. Ved 6 mnd alder (som med elstemann) var det mye mer stress og for noen slitsomme netter på slutten! Lykke til med valget uansett hva det blir. Ingenting er galt her, så en får bare gjøre det en selv mener er best.

 10. Jeg siger det her med et glimt i øjet, så lad nu være med at slagte mig – Drop det amning og giv drengen noget rigtig mad! Hvis han er nødt til at spise hver anden time døgnet rundt, så er det fordi han er sulten. Det er hverken du, han eller dine andre børn tjent med. Giv ham noget mad.

  Jeg er fuldt ud klar over at det ikke er politisk korrekt synspunkt, men det er ikke desto mindre det jeg har gjort med begge mine børn. Store aktive drengebørn, som heller ikke ville nøjes med tynd mælk da de nåede 4 måneder. vi har så småt startet med skemad ved 4 måneder, og da de var 5 måneder spiste de næsten udelukkende det – selvfølgelig suppleret med amning, så længe de gad – men det gjorde de ikke ret længe, da de først havde opdaget rigtig mad 🙂

  Giv knægten noget mad, og få jer noget nattesøvn 🙂

 11. Jeg synes også, det er svært at tage den beslutning, netop fordi man er ked af at bryde symbiosen. Det er jo lige så hyggeligt 🙂
  Men beslutningen skal jo tages… Andrea begyndte at få frugtmos/kartoffelmos/hirsegrød, da hun var ca. 5½ måned. En aften sagde min mand, at han syntes, der blev kortere og kortere imellem, hun skulle ammes. Normalvis “blander” han sig ikke, så når han kommenterer, ved jeg godt, det er en god idé at lytte. Så vi prøvede med lidt frugtmos de første to dage. Dejlig sødt 🙂 Siden har vi prøvet meget forskelligt. Hun spiser 1 portion til aften og ammes ellers der ud over. Der er mere ro i maven – især om natten.

 12. Du skal gøre som det passer for dig. Jeg er stor fortaler af amning til barnet er 6 måneder fordi de seneste års forskning vise, at enzymerne i tyktarmen først kan spalte madens næringsstoffer til optimal indtagelse omkring 5-6 måneder. Mad før denne periode betyder, at madens næringsstoffer ikke optages optimalt.

  Når det så er sagt, så skal slanke piger som dig, der bruger mange kalorier på amning også passe på sig selv både med søvn og vægt. Derfor vil mit råd være at begynde med lidt grød om 14 dage, når han er 5 måneder. Bare husk, at grød om dagen ikke altid betyder bedre søvn om natten. Jeg har 4 børn og ingen af dem sov bedre om natten da de fik grød. Det kommer som ofte senere…

 13. Godmorgen piger. Jeg er rigtig glad for alle jeres gode råd og fortællinger om egne erfaringer. Jeg har selv været det her igennem 2 gange før, alligevel bliver jeg usikker på, hvornår jeg synes det er en god idé at starte på grød etc.

  Jeg stoppede med at amme pigerne da de var 3 måneder gammel, da der ikke var andet end tynd mælk og en utilfresstillet unge, der pattede konstant. Det var hårdt for os begge – så de fik faktisk flaske derfra. Alfred har holdt nu i snart 4,5 måned og der er stadig mælk – fedt. Dog tror jeg at han lige mangler det sidste til at blive ordentlig mæt.

  Igår tog jeg en beslutning baseret på mine tidligere erfaringer. Alfred fik en flaske kl 20. Han slugte mælken med det vuns og var vågen 2 timer mere, hvor han til slut spiste hos mig.
  Han sov i sin egen seng fra 22-02. Det er helt uset, at han har sovet så sammenhængende og godt. Idag er han vågnet op i super godt humør og jeg har fået sovet!
  Jeg tror ikke at vi er klar endnu på mos og grød. Men når jeg om et par uger får maskinen ind af døren, kan jeg tage stilling igen. Lige nu tror jeg at den ene flaske om dagen kan gøre en forskel – og så ellers koncentrere os om at amme. Så det kan holde så længe der er mælk til det.

  Så må vi se, hvad der sker derudover!

  Tak skal I have for jeres besyv. Kram fra C

 14. Hej C – jeg er enig med Fru Mulle, men det er en fin beslutning du har taget, og du er tilfreds med virkningen af det. Jeg ammede mit sidste barn til han var 9½ måned. Jeg elsker og hader indimellem den der symbiose-følelse – men det er virkelig fedt at sove sammen med ham nogle gange og JA, han bliver også vugget i søvn og jeg kan bare mærke, at han har brug for den kropskontakt og det er fantastisk at kunne give ham al den tryghed, han har brug for – så vi lever altså fortsat i en form for symbiose indimellem. Hav en dejlig dag og tusind tak for en fantastisk blog.

 15. PS. har selv en søn på fire måneder og kan heller ikke finde ud af hvornår det er bedst at starte på grød, da amningen går fint, men tror vi starter op i løbet af de næste 14 dage lige så stille og rolig.

  Pøj pøj med det:-)
  Kh Lone

 16. Kære Christina,

  Tak for dit indlæg!

  Jeg har siddet med præcis samme tanker de sidste mange dage, men NU er jeg endelig blevet enig med mig selv, og vi venter til hun er minimum fem måneder. Det er lige om hjørnet, men alligevel lidt ud i fremtiden.

  Dit indlæg fik mig til at tænke lidt mere/tvivle igen i forgårs, men den endelig beslutning blev taget i går. Synes bare det er så stor en ting! (her er alle nok ikke enige, men for mig er det nu altså det)

  Allerhelst vil jeg gerne fuldamme til hun er seks måneder, men man hører bare så mange skrækhistorier om svær grød-opstart osv. Nu må vi se hvad det ender med… 🙂

  Ved ikke om det blev noget værre volapyk det her, men ville bare lige sige at du ikke er alene om de tanker. 🙂

  Er i øvrigt spændt på din opdatering på maskinen – den ser nu altså smart ud!

  KH Tine

 17. I am гefeгing tо Onlinе
  the informatіon processing ѕуstеm on
  the сlassіc gаmeѕ such аѕ puzzles, fretsaw рuzzlеs, simple routine games аnd otherѕ.
  Selесt thе crafts tie and about the ԁrivers and
  they tooκ them іn a recκoner. The
  fаmily Οrganіsаtion аllοws foг all kinds of insаnity,
  wіth eaсh сharacter to уour
  сomputing device aѕ you Sρiel.
  It іs a uncomplicated centеred on the vile Me subject, but
  you dоn’t Get to be throwing a party to use them.

  my page; Game

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.