Noget om bryster

Altså inden du læser videre er jeg lige nødt til at pointere, at jeg altså er glad for at amme og er taknemmelig for at det fungerer. Det er dejligt, at jeg har muligheden for at tilbyde Alfred brystmælk – der er jo skrevet tykke bøger om, hvor godt modermælk er for de små. Samtidigt er der nogen der påstår, at modermælk giver kloge børn?! Derudover så nyder jeg i fulde drag den bonding der sker mellem os. Den helt tætte følelse der opstår mens han spiser er magisk. Jeg føler mig dybt afhængig af ham i en eller anden forstand. Det er der nok ikke nogen psykologer der skal freud-analysere på. Alle der har ammet – ved hvad jeg snakker om?!
Men jeg bliver altså nødt til at undre mig lidt højt nu. For jeg famler mig lidt frem, hvad angår brysterne og mælken. Altså jeg tænker ret meget over sagerne.
De sidste par dage har jeg gået rundt og forsøgt at undgå ammeindlæg. Hvorfor fortæller jeg om senere. Det er en fin fornemmelse, at få lidt mere ventilation til brystet, men hvor er det uhensigtsmæssigt, når mælken løber til. Når Alfred spiser, så løber mælken til ved det andet bryst. Så løber det igennem blusen og jeg bliver våd. Jeg har fundet ud af, at det hjælper at “ringe på klokke” og holde på “knappen”, så jeg ikke gennemvæder trøjen. Det fungerer.
Men når han grynter henne i vuggen eller græder når han vågner, så løber det også til. Der fiser jeg så rundt med begge pegefingre på vorterne gennem trøjen og kan egentlig ikke stille andet op, før det holder op med at spænde. Dyt dyt – siger jeg bare.
Heldigvis tager det ikke lang tid før det stopper, men Henrik kigger skævt til mig og griner, især hvis jeg en enkelt gang glemmer at holde igen – så får jeg to store våde plamager, som giver skjolder når de tørrer. Det er ret ufixt.
Men de der ammeindlæg – altså jeg har prøvet 2 forskellige. Dem i vat og dem i uld.
Når jeg bruger dem i vat, så forbliver jeg tør. I hvert fald udenpå. Men de bliver lynhurtigt våde. Når de så tørrer, så bliver de stive som knækbrød og absolut ikke rare at have på. For det andet, så synes jeg faktisk, at jeg ser komplet ucharmerende ud, når jeg kigger mig i spejlet. Når man har bh på og et ammeindlæg inden under, så vulger (mit ord for krøller) det sammen og får mine bryster til at se deforme ud. De er jo store nok i forvejen og med et indlæg som krøller, så ser det altså underligt ud. Får jeg så øje på mig selv i spejlet og ser på trøjen, at det ene ammeindlæg sidder skævt, så ligner jeg en kamel med puklerne forkert sat på kroppen. Pludselig peget det ene bryst nedad og det er jo ikke fordi de i forvejen er lige store? Nej, det højre bryst hamstrer mere mælk hjem til lillemanden end det venstre.. Ja – jeg skifter jævnligt side og har en elastik på armen som skifter plads, når han har tømt dennes side. Så det er ikke fordi det er mest bekvemmeligt at han spiser på højre. Det ser bare dumt ud. Nora Malkeko med asymmetriske mælkekasser.
Så har jeg prøvet uldindlæg. De er behagelige at have på, men holder desværre ikke tæt. De bliver også våde  og stive. Det er desuden besværligt at skulle vaske uld hver dag og det kræver for mig en 10-15 indlæg om dagen, hvis jeg skal holde mig tør og varm. Det bliver for dyrt i uld.
Det værste er altså  at tage dem ud af bh´en. Jeg siger jer, det er pinefuldt!
Når jeg har brugt de uldindlæg og skal amme – så hænger ulden fast i mine brystvorter. Det er ikke sådan, at de lige slipper igen – nej vorten skal hives noget ud fra kroppen før det slipper. Det gør f… ondt!
Han har et godt sug, Alfred, så de er ømme – så det hjælper ikke lige, at de indlæg hænger fast. At jeg så tilbyder ham en nullermand at suge på efterfølgende, må da være noget af det mest afskyelige. De er nærmest umuligt at få vasket af – uldnullerbasserne.
Så I kan nok godt høre, at jeg er lidt i et dilemma. Jeg fungere bedst uden indlæg – men bliver sjasket til hver andet minut.
Kan I nikke genkendende til det eller er det igen mig der er sippet?
What to do?

33 thoughts on “Noget om bryster

 1. Dengang jeg ammede, brugte jeg begge typer ammeindlæg. Inderst engangsammeindlæg, de lidt dyrere modeller, som jeg idag ikke kan huske navnet på, og yderst uld-ammeindlæg. Jeg kunne heller ikke få mine uld-indlæg til at holde tæt, men jeg valgte ovenstående løsning.

 2. Det lyder da som lidt af et dilemma med de dersens ammeindlæg. Har du prøvet hjemmesyede i velour…? Prøv at google eller søge på Sjøgrendesign (som ikke er mig)

 3. Ammeskaller og velour indlæg? Har slet ikke hørt om det. Jeg skal i hvertfald prøve noget andet af. Jeg render rundt med skjolder på blusen konstant.
  Ikke fint!

 4. Så kom bryst-indlægget tilbage!:-)
  Jeg har nemlig et par fif, da jeg lige har stået i samme situation. Og jeg kan også nikke genkendende til det med forskellige mængder mælk i hhv højre og venstre bryst – og det har altså været sådan HELE ammeperioden. Også selvom jeg har prøvet at få Andrea til at die mere ved det bryst med mindst mælk – INGEN EFFEKT!
  Mht ammeindlæg – jeg gjorde ligesom Sara skriver: et engangsindlæg inderst og uld yderst. Jeg brugte Pigeon Slim (tror jeg de hedder). De er tit på bud i alle baby-butikkerne til 4 kasser med 24 stk for 100,-. Jeg har ammet (er næsten færdig!) i 7 mdr og har vist købt for 300kr. Det synes jeg ikke er slemt… Det var nemlig ikke altid jeg lækkede og så brugte jeg bare engangsindlæggene til de havde været udsat for læk.
  Ellers kan man selv strikke eller hækle ammeindlæg i fx bambusgarn. Så er det vist ikke så slemt at fjerne fra brystvorten.

  Hvis du sender mig din adresse, vil jeg gerne sende dig et par engangsindlæg!

  Kh Camilla

 5. Kære Christina

  Jeg har prøvet ammeskaller og kan bestemt ikke anbefale dem. De gav mig en voldsom svampeinfektion, da brystvorterne konstant stod og soppede i mælk. Denne løsning var tæt på at koste mig amningen. Jeg har rigtig gode erfaringer med at smøre vorterne med E-vitamin salve efter hver amning. salven blødgør vorterne og mindsker smerten, når den lille tager fat. Desuden medvirker den til at vorten ikke “hænger i”. Det gode ved salven er, at den er udskadelig for barnet og derfor ikke skal vaskes af inden næste amning. Jeg har rigtig gode erfaringer med Liberos engangs ammeindlæg. Jeg håber, du finder en god løsning, der fungerer for dig.
  Kh. Sandra

 6. Jeg har ammet begge mine børn, men mælken har aldrig løbet, jo lidt ved den første men ikke ved nr. 2. Ikke fordi der ikke skulle meget mælk til at mætte en nyfødt på 5 og 5,4 kg, men sådan var jeg så.

  Nu tænker du fedt!!! Men til gengæld kunne jeg ikke malke noget ud!! P.. irriterende, derfor kunne jeg aldrig fjerne mig fra barnet, for vi havde ikke noget på køl eller i reserve.

  Ved ikke hvad der er værst. Set bagefter er det jo egentlig en kort tid af ens liv, men forstår godt dine kvaler alligevel.

  Kram Marlene

 7. Hej! Jeg synes helt klart, du skulle prøve pigeon. Jeg synes ikke, de blev hårde eller sad fast i vorten. Og evt med uld yderst, som en anden også skriver. Min mælk løb igennem både de almindelige ammeindlæg og uld og kombi, så hos mig var det kun pigeons, der duede. Når først man har stået i føtex med en motorvej af mælk under hvert bryst pga et andet barns gråd…havde det så bare været vinter, så ikke alle kunne se det…, så går man aldrig uden igen.
  Håber du finder ud af noget, der virker
  Pernille

 8. Godt indlæg! Jeg kan desværre ikke komme med et bud på hvad der er bedst, for jeg står selv med samme problem. Jeg har været ret glad for uldammeindlæggene fordi de er meget behagelige, men de kunne ikke suge nok, så jeg gik altid rundt med vådt tøj. Nu gider jeg ikke at vaske mere og er gået over til engangsammeindlæg, men jeg synes de skal skiftes ret tit, og jeg får heller ikke altid sat dem ordentligt på plads… eller hevet ned i blusen efter endt amning…

 9. Jeg har ligesom andre brugt begge dele, inderst engangsindlæg, som jeg skiftede hver gang de var våde, og yderst uldindlæggene. Det gik fint, og jeg regner med, at det bliver samme metode her til vinter, når jeg skal til det igen 😉

 10. Jeg har af en “urtek*sse”, fået anbefalet at man inderst bruger helt glatte stof bomulds indlæg, og udenpå dem, strikkede indlæg af silke.
  Hvis man ikke lækker meget, kan man nøjes med dem af silke, men de suger ikke så meget – derfor bomuld først.

  Jeg mangler dog endnu at prøve det, men der er købt ind til når Spunken kommer til verden, og amningen starter.

 11. ja det er en verden for sig! I starten brugte jeg begge dele! Altså vat inde ved brystet og uld udenpå, for at holde varmen. Jeg har aldrig haft store problemer med gennemvædede indlæg. Men nu bruger jeg kun vatindlæg!

 12. Shit hvor brugte jeg også meget tid på at prøve at undgå vådt tøj, og ømme brystvorter… men faktisk fandt jeg slet ikke nogen tilfredsstillende løsning! Jeg “bed” det bare i mig, og stoppede så med amning da Sylvester var cirka 7 måneder, der havde han 5 tænder,som bare kunne bide til!! (trods alt det, så synes jeg stadig, som dig, at det var skønt at kunne amme og opnå den nærhed og det bånd til sit barn)
  Jeg er er ked af at jeg ikke kan komme med et godt råd… Men om ikke andet… du er BESTEMT ikke alene:-)

 13. Mht uldindlæg, så skulle de meget gerne være lanoliniserede og dermed selvrensende. Dvs du ikke må/skal gå og vaske dem, men bare lægge dem til tørre. Hvis du vasker for tit tror jeg at du vasker lanolinen ud og så holder de ikke tæt(lanolin kan købes) uldindlæg kan købes med silke indeni, så de ikke hænger fast. Jeg brugte nu også mest ringeklokke metoden og så papir ud af huset.
  God blog :0)
  Mvh Stine

 14. Du kan prøve ammeindlæg af bambus, som er særligt monster sugende (hamp er også godt, men det har jeg aldrig set i ammeindlæg).
  Find dem f.eks. her
  http://www.babybots.co.uk/little_lamb_breast_pads.htm

  Måske er der forskel på kvaliteten af uld-ammeindlæg… Dem som er en blanding af uld og silke var måske noget?
  Dem her: http://www.purebaby.dk/product.asp?product=220
  har silke mod huden og uld i midten, uhm….
  De har også nogen med mikrofiber/bomuld, som kan vaskes, eller i øko-vat (godt, da bomuld sprøjtes grotesk meget – altså også den bomuld, som bruges til vat, bleer, bind etc.).

  Og ellers, måske bomuld mod huden og uld “bagved”.

  Og som en anden skriver, ikke vaske uldindlæggene for meget, lanolinen gør ulden selvrensende. Prøv evt. at give dem en lanolinkur af og til.

  kh Rebecca

 15. Vil som flere andre også anbefale Pigeon-indlæggene! Det var det eneste der duede for mig, og jeg havde også samme problem med mælk der løb ved den mindste anledning!! Der er stor forskel på engangs-ammeindlæg – så det kan være du skal prøve dig frem for at finde nogen der passer dig?
  Held og lykke med den dejlige amning (jeg savner det faktisk!!)

  Kh. Mia

 16. Mere om bryster…
  Jeg har haft præcis samme problem begge gange, jeg har ammet. Og prøvet både uld, skaller og engangs-amme-indlæg. Men det eneste, der virkede var PIGEON – de absolut bedste ammeindlæg EVER! Da vi skulle have nr. 2, havde jeg ligefrem indkøbt 8 pakker på forskud, for at være helt sikker på, at jeg aldrig igen skulle genkalde mig oplevelsen af ammeindlæg-hiver-brystvorte-næsten-af-smerte.
  Håber du finder en løsning 🙂
  Kh Tina

 17. Jeg tilslutter mig Pigeon-holdet. Har ikke oplevet de bliver stive, når de tørre, og så er de tynde og dermed ikke ret synlige! Har allerede købt ind til næste omgang amning, og mener jeg fik 4-5 pk med 24 i for 100 kr i BabySam. Det kommer nærmest til at holde hele min ammeperiode, hvis det går som med de to første(4-5 mdr).
  Håber du finder en brugbar løsning:-)

 18. Her har det også fungeret med engangs-indlæg inderst og de uldne yderst (som så også beskytter mod brystbetændelse og det vil man jo absolut ikke have :-)). De uldne jeg har, er foret med silke og kan sagtens bruges uden engangs’erne…. Men så er der jo igen det der problem med at de hurtigt bliver våde… Derfor valgte jeg “dobbeltløsningen” og har så skiftet det inderste så ofte, som der var brug for… Men jeg har så heller ikke “lækket” så meget…. Kan godt forstå at det må være besværligt og træls for dig – håber du finder en god løsning!
  PS. Du skriver simpelthen så underholdende og fedt! 🙂

 19. Det bedste for mig ( for en del år siden )var uld med silke inderst. Jeg havde to par, så der kunnet skiftes og lægges til tørre. De skal nemlig ikke vaskes ret tit pga lanolinen. Mens jeg ammede, havde jeg en stofble på det “frie ” bryst, det tog lækagen. Jeg oplevede meget sjældent problemer med våde bluser, trods meget lækken. Uld/silke var med til at holde brystvorter iorden uden sår og ømhed. ( Har også prøvet engang, men er helt klart til uld )

 20. Ja Pigeon!!! Det eneste rigtige. De er virkelig pengene værd. Jeg har aldrig vædet igennem dem og jeg mener ALDRIG! Og jeg havde virkelig meget mælk begge gange og det løb ved den mindste lyd eller tanke på baby så du kan tro de er gennemtestede. Jeg købte dem på apoteket eller ved babysam! Go get them Christina, du vil ikke fortryde! Knus Anette

 21. Kære Christina. Hvis du ikke hører til dem som frygter brystbetændelse pga. kolde bryster, så vil jeg sige ud med ammeindlæg i uld (livet er for kort til den slags besværligheder, og de holdt heller ikke tæt for mig). Jeg holder mig til Pignons de tynde, og skifter rimelig tit. Så er mine bryster ikke fugtige, og de ser heller ikke alt for “mærkelige” ud. Har nu ammet i ialt 1 1/2 år (ikke samme barn ;-)) og fortsætter nok de næste 6 måneder, så det skal bare være så nemt og funktionelt som muligt.

  Go’ fornøjelse med din skønne baby :-)Heidi

 22. Jeg vil helt klart anbefale bambusindlæg. De suger super godt, holder sig tørre og lugter ikke(og så kan de vaskes i vaskemaskinen). De er meget tynde, så man ser dem ikke så tydeligt gennem tøjet. Dem brugte jeg og var rigtig glad for dem (ammer desværre ikke mere, nu får han flaske)
  Og så vil jeg lige sige at din fødselsbeskrivelse var super rørende. Havde lige selv været der og det gav minder 🙂
  Hilsen Ditte

 23. Hej. Ja, jeg ved ikke om du overhovedet når at læse helt herned, men ammeindlægene fra Pigeon har altså virket for mig. De føles som papir, når man tager dem på, men der er en absorberende kerne inde i midten (ligesom i bleerne) så brystvorten holdes tør. De er af og til på tilbud i babysam og ønskebørn. Held og lykke med amningen (fra en mor som også elsker at amme:-)

 24. Som så mange andre her brukte jeg også begge deler. Engangs innerst og ytterst hadde jeg noen i silke/ull. På vinteren brukte jeg noen som var i kun ull ytterst. Lykke til 😉 Klem Tone

 25. Pigeon!!!! Alle andre mærker bliver sjaskede og uld hænger i og gennemvædes. Hvis man virkelig lækker meget og er hudløs kan man få nogle ‘skåle’ at lægge i bh’en. De rører ikke brystvorten og mælken løber så ud og opsamled i skålene…. Man ser dog virkelig morsom ud med “tupperware” i bh’en. 😉

 26. Endnu en Pigeonfan melder sig under fanerne. Jeg har 2-3 ubrugte kasser med to forskellige modeller tilbage fra tiden med Frida og amning. Dem tager jeg med på onsdag, så du kan prøve dem af.

  GLÆÆÆÆÆÆDER mig til at se dig igen!

  KRAM

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.