Den lille forskel – er stor for andre

Det er meget oppe i denne her hjertetid, at man skal hjælpe andre. Der er mange veje at gå, når man skal gøre en forskel. Og det kan rent faktisk være svært at vælge ud, hvem der har mest brug for hjælpen? Og hvem skal vælges ud?

Der er mange områder, som rammer mit hjerte. Ofte fordi jeg kan forholde mig til tingene og fornemme, at jeg rent faktisk hjælper en særlig gruppe. Kræftens bekæmpelse får altid en skilling med på vejen, især fordi vi har haft sygdommen tæt indenfor i familien. Hele sidste år støttede jeg julemærkehjemmet og havde en applikation sat på min mail, når de blev sendt afsted. Jeg deltog i “Støt brysterne og vind en gave”. Jeg har i år lagt en gave ud i forbindelse med “Mødrehjælpen”, og bakker op om projektet “Hjerternes fest” – og jeg finder det tilfredsstillende at give af noget, jeg har egentlig ikke står og mangler selv. Jeg vælter mig jo egentlig i overflod, hvor andre mennesker mangler – i den grad.

Jeg kan dog ikke smide alt ekstra ud af vores budget – så jeg kan være med alle steder. Selvom at det ville være ønskværdigt.

Dog gør jeg lidt forskel, når jeg køber produkter af Urtekram. Ofte har jeg købt deres body care serier – som body shampoo og cremer etc. Men deres mel, ris, bulgur og lignende finder tit vej i kurven.

Så ofte køber vi økologiske produkter fra Urtekram, men jeg er ligesom blevet gjort opmærksom på, at jeg rent faktisk støtter noget andet end økologien ved at købe de lækre produkter. Som jeg forstår det dækker fairtraide over skrappe regler både for varenes indhold og for de vilkår, som dyr og mennesker bag produkterne lever under. F.eks. er body serien ikke testet på forsøgsdyr og deres fødevarer er produceret under Faritradeordninger, der støtter økonomisk sikkerhed og rimelige sociale vilkår i fjerne lande. Du kan læse mere om fairtraide her.

Jeg synes det er vigtigt, at vi gør en forskel. Uden tvivl. Men det kan også være umådeligt svært at vælge ud. Fairtraide er vigtigt at tænke over, når vi går ud over landets grænser. Men jeg synes også at det er væsentlig at yde en forskel indenfor landets grænser. Ikke mindst i denne her tid, hvor en familie kæmper for at overleve for 55 kr om dagen, hvor hjemløse og deres hunde dør af kulde udenfor.. jeg kunne blive ved. Måske det er en politisk debat der skal i gang?

Om ikke andet. Jeg forsøger at gøre noget noget – både for fairtraide og for mine medmennesker. Hvad tænker du?

8 thoughts on “Den lille forskel – er stor for andre

 1. Det er , som du skriver, svært at hjælpe alle steder, selvom det ikke er lysten til det, der mangler.

  Jeg har støttet Kræftens bekæmpelse gennem mange år, simpelt hen fordi vi har mistet så mange familiemedlemmer til kræften, så det er så tæt på og mærkbart.

  Jeg er medlem af Unicef, der støtter op om børns liv og udvikling i mange truede lande.

  Og Urtekram er en del af det, der kommer i handlekurven uden at jeg tænker over det længere. For ud over at være en god sag at støtte, er Urtekrams økologiske produkter helt i top!

  Senest er det så hjerternes fest, som Trine og Marina har stablet på benene – fantastisk overskud, de har og svært at sige nej, ikke? Det blev til en gave, jeg har doneret og ikke nogen penge i denne omgang. Men hver gang vi har børnetøj og andre børnevenlige sager, der skal ud af huset, kommer de til Børnestafetten, så vi støtter også på den måde.

  Men nu stopper festen så også, for jeg ved ikke, om jeg har nogen indtægt fra 1. januar. Så nu støtter jeg min egen familie for at vi ikke også vælter. Laver små og billige julegaver, der glæder og varmer og sparer ellers overalt, hvor jeg kan.

  Men selvom vores situation er usikker, er der mange andres der er værre, men jeg er nødt til at “tage iltmasken selv før jeg kan give den til andre” – ligesom i et fly.

  Klem

 2. Jeg tænker, at Urtekram har været rigtig smarte at få dig og flere andre populære bloggere til at skrive supergode blogindlæg om fairtrade til gengæld for en pose figner og en pose dadler. Det er sgu i orden PR!

  😉 Line

 3. Kære Christina

  Jeg tænker at vi er på jorden i en ganske kort stund og at alle mennesker burde have det lige godt MEN det har de aldrig haft og jeg tror desværre heller aldrig at det bliver såddan for grådighed er en menneskelig egenskab med omkostninger 🙂
  Selv prøver jeg at hjælpe hvor jeg lige er, om det så er at følge en ældre hjem der er kommet til at handle for meget ind, åbne en dør eller samle en pose op når en mor står med en cykel med unge bagpå en pose i kurven og forsøger at nå den sidste indkøbspose med venstre lillefinger :-)Jeg har altid en 20ér i lommen til en hjemløs og handler faktisk rigtig meget både i mødrehjælpen og hos red barnet, der er masse af ting til ens børn der kan bruges igen og ja det støtter en god sag! Derudover hjælper jeg de mennesker jeg møder og som trænger såddan lister det ind og den største glæde for mig i livet er min familie og at glæde/hjælpe andre om det så er en 20ér, ungernes aflagte tøj, et busklip el…. vi har næsten alle rigeligt, nogen har så meget de er ved at kvæles og få pip jeg kan kun håbe at alle mennesker en dag vil opleve at dele er dobbelt 😉
  Ang. fairtrade jo princippet er SUPER dog fungere det ikke altid efter hensigten igen står grådigheden bag, et svagt led:-)
  Jeg forsøger at handle lokalt og økologisk mine favoritter er Aurions melprodukter.

  God jul kære

 4. Hej Mette
  Jeg synes bestem også at man skal tænke på sig selv først. I disse tider er tingene bare så usikre.. Så forstår udemærket godt dine prioriteringer. Dog kan man jo også som du selv skriver, gøre lidt alligevel..f.eks aflevere det aflagte tøj et særligt sted etc.

  Hej Line. Jep – det er ren og lækker pr. Men ikke desto mindre synes jeg det er fantastisk. Som jeg selv skriver i indlægget, så gør jeg ikke bare fair-traide men også en masse andet. Jeg synes det er vigtigt at vi også tar hånd om vores lille fædreland i første omgang.

  En anden ting omkring pr. Jeg skriver/reklamerer kun om de ting, som jeg har en interesse for… Det er skide god reklame for div. produkter…. Så du har ret.. det er en win win – situation 🙂

  God dag til jer begge. Kram fra C

 5. Kære Wenche.. det er netop den egenskab/flig af personlighed vi alle bør have. Forleden dag var jeg ude at købe julegaver. En dame med en masse pakker væltede med sin vogn.. mig med maven ned på jorden og fik hjulpet hende op igen, selvom at det var lidt en kamp at bukke mig ned med tøndeformen – damen var så taknemmelig. det er der nemlig ikke mange der sådan spontant gør. Vi har jo så travlt.

  De hjemløse i dag… puha det er en anden og længere historie… denne her vinter bliver umådelig lang for dem i år.. tør slet ikke tænke på, hvor mange der kommer i vanskeligheder pga. kulden…
  Knus C

 6. Kære Christina
  Sikke et vigtigt og nærværende emne. Jeg støtter alt det jeg kan, men primært kræftens bekæmpelse. Det ligger mit hjerte meget nært. Jeg støtter naturligvis også adhd foreningen og også depressionsforeningen. Desværre har jeg ikke millioner, for hvis jeg havde ville jeg bruge mange flere penge på velgørenhed. Til gengæld forsøger jeg at gøre noget for mine medmennesker i dagligdagen -tage sne fra naboens fortorv, hjælpe den blinde mand med at finde mælken, passe på drengen der ikke kan finde sin mor i føtex.
  Og så at sende små hyggelige overraskelser til dejlige piger 😉

 7. Der er ingen tvivl om at det er en samfundsholdning, om man er solidarisk med de resursesvage eller ej, derfor er der et politisk indhold med indover, det er jo også gerne hele året de resursesvage skal hjælpes, og ikke kun i December.
  Et dejligt tankevækkende indlæg Christina.
  God dag og klem herfra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.