Barnets 3. sygedag

Ida er helt drænet. Drænet for alt, hvad der indebærer latter, smil, varm øjenkontakt og energi.

Igår tog jeg ind til lægevagten med hende. Jeg blev pludselig bange for hendes tilstand.. Det ligger klart i rollen som Mor, at man også kan overdrive børnenes sygdom?! Men som hun lå på min mave hen under aftenen, så blev jeg ræd! Hun var mat og jeg havde meget svært ved at komme i kontakt med hende. Så selvfølgelig ringede jeg til vagtlægen – pigen havde 40,5 i feber. Min største bekymring var væsken. Hun hverken drikker eller spiser. Sover blot.

Der er bare noget, jeg ikke forstår. Vi kom ind til lægevagten og der var 11 i kø foran os. Det tog ca. en time at sidde der med Ida, som ikke ænsede en dyt. Hun var meget syg! Men som jeg sidder der, tænkte jeg mange gange på; Hold kæft vagtlægen bliver misbrugt. Jeg bruger selv vagtlægen, når ungernes tilstand ikke er til, at vi lige kan vente til besøg hos vores egen læge, dagen efter. Fordi jeg bliver bange.

Men jeg bliver lidt vred, når vi skal sidde der og vente. Når over halvdelen af folkene i køen foran os, vimsede latterfyldt omkring. Ungerne fes rundt på gulvet.. Udover at der blev hostet gevaldigt, så vil jeg ikke mene, at det ikke kunne vente til næste dag. Hvor går grænsen til at vente til næste dag eller søge vagtlæge? Jeg sad der med Ida, som jeg knap nok kunne komme i kontakt med – og mange andre kunne knap nok holde styr på deres meget syge børn.

Undskyld mig mine ord. Jeg kan ikke tillade mig at dømme andres handlinger og valg. Men lige i denne situation fik jeg sgu lyst til at konfrontere enkelte hos vagtlæge-besøget. Jeg er dog ikke i min fulde ret til at gøre sådan. Jeg skal ikke blande mig. Jeg ville blot ønske, at folk ville overveje nærmere, om det liiige er helt så nødvendigt at bruge lægevagtens tid. Det er totalt fordomsfyldt. Jeg kan jo ikke sige, om vedkommende virkelig har brug for lægetiden. Og det rager heller ikke mig. Jeg var bare så led over at skulle sidde dér og være angst. Mens andre fes rundt og hyggede sig.

Ida sover. Og sover og sover. Hun har fået penicillin. Mod ørebetændelse. Pigen tager sig slet ikke til ørene. Men hvad skal man stille op? Dog kan hun ikke holde medicinen i sig. Hun kaster alt op. Jeg har nurset hende hele natten. Dyppet sutten i et glas vand. Skiftet hende utallige gange – hendes mave er ødelagt.

Jeg er ødelagt. Mine følelser sidder udenpå tøjet. Jeg har grædt og været vred. Vred på Henrik, uden grund. Totalt urimelig har jeg været. Meget urimelig. Jeg var nok pigen ” der skulle lukke røven“.

Jeg dur ikke til at være følelsesmæssigt ovenpå, når pigerne er så syge. Jeg hader det. Jeg bliver så bange. Efter 4 dage med høj temperatur…

Feber gå væk

25 thoughts on “Barnets 3. sygedag

 1. Der er bare ikke noget værre end syge børn. Det er så synd for dem og især når de er så små, at de ikke forstår hvorfor og hvordan.
  Håber hun snart får det bedre.

 2. Hvor er det synd for dig Christina. Har du også talt med din egen læge? Jeg giver ikke mange potter for vagtlæger og deres pencilin-udskrivninger. For nylig insisterede én på at jeg skulle have dét fordi jeg var blevet revet af vores kat 😮
  Stakkels lille Ida – jeg håber hun får lidt energi i løbert af dagen.

 3. Kære Christina – Ida og resten af familien.

  Der kan være mange grunde til at opsøge en lægevagt – fremfor at vente til dagen efter, hvor ens egen læge er til at få fat i.
  Der kan være både gode og dårlige grunde – der kan være synlige og usynlige grunde.

  Jeg er mor til et opereret hjertebarn – og har mange, mange gange siddet i vagtlægens venteværelse – og har også ganske tit og ofte tænkt at “eiiii kan I for pokker da ikke vente til jeres egen læge er der i morgen?” – men så er jeg også nød til at sige til mig selv at “Okay – jeg syntes ikke rigtigt en forkølelse/feber/lignende hos et ellers sundt og raskt barn er noget at rende til lægen med – for her sidder jeg med min datter som risikerer at dø (i værste fald!) af en infektion, feber, sit hjerte eller lignende” – MEN ligegyldigt hvor lidt eller meget vores børn fejler, så skaber det uro og bekymring – også når andre syntes vi overreagerer og pylrer;o).

  Det skal vi -alle- huske på.
  Og jeg håber ikke at du læser dette som “et gok i hovedet” – jeg forsøger vist blot at sætte tingene lidt i perspektiv, velvidende at lille forkølelse er lige så slem som en dødelig sygdom når det er hos vores børn!

  Jeg håber din lille Ida snart er frisk igen.

 4. Uha misbrug af vagtlæger, skadestue osv. er lige min kæphest. Brug det stort set aldrig og i de få tilfælde vi har brugt det er det næsten altid endt med en indlæggelsen:-(. Men som dig kan jeg simpelthen blive så vred over, hvad jeg vil kalde, misbrug af systemet.
  Som tidligere ansat på en børneafd. kunne jeg også blive noget harm over børn/forældre;o) der krævede at blive indlagt pga. høj temperatur selvom barnet fes op og ned af gangen samtidig med at jeg viste, at der faktisk var nogle ret syge børn indlagte som kunne bruge vores opmærksomhed i stedet for.
  Nå ikke mere gale fra mig;o).

  God bedring med Ida pigen:)

 5. Åh Christina – hvor lyder det bare som en hård omgang. Hun er godtnok hårdt ramt, Ida, når det også kommer ud af begge ender.

  Jeg har det også blandet med skadestue/lægevagt. Vi bor 100 meter fra skadestuen/lægevagten, og benytter den meget ofte…men kun med Jonas. Han kommer altid til skade – senest for 2 uger siden hvor han tog et hovedspring fra et bObles tumledyr og ind i radiatoren. Flænge i hovedet og blev limet. Men jeg har f.eks. været derovre med ham 2 gange med obs. brækket kraveben. Han har jo haft det fint, leget – med en arm og har på andre vel set ud som om han intet fejlede. Begge gange var det brækket!
  Men jeg har også siddet og skumlet over andre som ikke ser ud som om de eller deres børn er syge, men jeg tror det kommer an på hvor hårdt presset man selv er.
  Når man sidder med sin meget syge feberbarn og har en kæmpe bekymring, så er det KLART man synes alle de andre – kontaktbare – mennesker burde fise hjem!!

  De sidste 5 uger har Naja sammenlagt været i vuggestue i halvanden uge. Første omgang feber, hoste og halsproblemer tog 12 dage – øjenbetændelse kom oveni. Så var hun i vuggestue et pa dage, og så startede vi forfra!!! ARGHHHH!
  Nu er hun afsted for 2. dag i træk, og det er jo helt vildt som jeg nyder det.
  Men hvor jeg genkender din bekymring. Jeg tænker altid menigitis, feberkramper og alt muligt fælt så snart ungerne får høj feber. Heldigvis er farmand læge, så han får mig beroliget.

  I fredags lå Naja med 40 i feber – havde været ved læge…. øre og hals fin – igen infekt. nogen steder, så er det jo “bare” en virus…igen! Jeg kunne dog godt vække hende og hun drak lidt og spiste is liggende i sofaen, men åhh de små pus altså.

  Jeg håber virkelig jeres Ida kommer på højkant rigtig hurtig, og at du klarer at kunne tage fri fra job for at være hjemme. Du kan tro jeg kan forstå din bekymring!!

  Stort knus og tanker
  Tina

 6. Jeg forstår dig godt, men det er svært at se udefra om børn er syge eller ej. Synes også der er mange hvor de kunne vente til dagen efter, men som min veninde, hvis barn har cf, skal de henvende sig bare den mindste feber…
  God bedring til Ida og masser af tanker:-)

 7. Åh, hvor får jeg kuldegysninger, når jeg læser dit indlæg! Håber virkelig feberen er på vej væk!!
  Jeg har kun en lille pige, og hun har endnu ikke været syg, men det bliver hun jo (desværre) en skønne dag. GISP, jeg er godt nok heller ikke god til at være ovenpå, når det gælder min lille øjesten!
  Kæmpe stor god bedring herfra!!

 8. Rigtig god bedring til Ida. Hold kaft hvor kan jeg godt forstå dig!!! Det er sku ok at det hele bare sidder uden på tøjet!

 9. Jeg forstår godt mødres bekymringer. Og i venteværelset hos vagtlægen er det vel meget naturligt, at alle mødre forvandler sig til løvinder.

  Jeg kom bare til at tænke på, om Ida er allergisk overfor penicilin. Det er jeg, og hvis jeg får det, kaster jeg det op, og min mave bliver helt ødelagt. Jeg fik det konstateret, da jeg var tre år gammel…

 10. Åh, det lille pus.
  Det er skrækkeligt ikke at kunne gøre noget for sit syge barn.
  Som alle de andre håber jeg det går bedre og hun snart får det godt igen.
  Et besøg hos egen læge er helt sikkert også en god ide.
  God bedring 🙂

 11. Øv, kan godt huske, hvordan det var, da de var små. Men det bliver nu ved hele livet, tror jeg. Nu synes jeg det er slemt, når de er flyttet hjemmefra, og man ikke lige kan passe dem.Det er vist en mors lod. Men HÅRDT er det, så varme tanker herfra.
  Rigtig god bedring til Lillepigen;0)

 12. Årh hvor er det synd for jer. Her har vi selv lige været igennem en ordentlig omgang kaste-op-syge.

  Lille elias kunne heller ikke holde noget som helst i sig…. indtil jeg snakkede med lægen og han “ordinerede” kogt saftevand, den gode gamle søde røde saft.
  Måske i kunne prøve om ida kan holde det i sig. Vi kølte det af, men du kan jo prøve at give hende det mens det er lidt lunken, måske det kan “smøre” halsen.

  Ellers kan man gå i den helt anden grøft og give is, det synes nogen børn også er rigtig dejligt i en øm hals.

  Der gik et par dage hvor elias kun drak saft, men havde det helt klart bedre fordi han jo fik lidt væske og sukker.

  Rigtig god bedring til jer.

 13. Huff, dere har det ikke enkelt! Jeg kjenner det i mammahjertet når du forteller om lille Ida som er så syk, og forstår veldig godt hva du føler! Håper feberen er på tur bort og at Ida snart er tilbake til sitt gamle jeg! God bedring:)

 14. Hvor lyder det bare hårdt for jer begge! Der er ikke noget her i livet der kan få mig så meget ud af fatning som syge børn. Det lyder da som I burde opsøge en anden læge. Hun kan da ikke få pencillin hvis hun bare kaster det op? Nå – men bare et tip: Jeg undgår lægevagten i Odense, og kører til Nyborg i stedet. De par gange jeg har været der, har der ikke været kø overhovedet.
  God bedring til lille Ida!
  Kh, Eivor

 15. Jeg føler så veldig med deg, vi hadde samme opplevelse forrige uke – syk jente som bare sov og sov og ikke spiste eller drakk. Penicilinkuren virket kjapt, allerede samme kveld var hun bedre.. Håper jenta di blir raskt frisk!

  God bedring ønskes fra Norge!

 16. God bedring til lille Ida. Desverre misbruker mange legevakten. Gidder ikke bestille time hos sin egen lege eller unngår samme lege flere ganger. Har selv arbeidet på legevakten som endel av min praksis i studietiden.

 17. Jeg ved liiige, hvordan du har det. Har jo lige været hele møllen igennem med Isac. Og jeg var faktisk en af de forældre, der tog til vagtlægen med et barn med 40,5 i feber. ankom til et fyldt lokale med 3 timers ventetid. Og hvad sker der? Den kolde luft på vejen derind kvikkede knægten op, og han snakkede os et øre af derinde. Efter et kvarters venten pakkede vi vores ting og tog hjem igen. Jeg kunne simpelthen ikek få mig til at sidde der blandt helt dvaske børn med mit “friske” barn løbende omkring. Men da jeg tog derind var jeg jo reelt bange og han var dvask og uden energi overhovedet. Jeg synes det er svært som forældre at vurdere nogen gange. Vi havde jo også en tur på hospitalet med en lungebetændelse de kun kunne finde via røntgen med i bagagen. Så måske reagerede vi hurtigere end vi normalt ville have gjort.

  Men altså – vi tog hjem, netop for ikke at fylde den plads på ventelisten, så jeg forstår dig 100%.

  God bedring til hende. og held og lykke til dig, for at hun snart får det bedre, så du får lidt ro i sindet igen.

  Knus

 18. Hej C
  Jeg håber virkelig at Ida har det bedre nu. Der er ikke noget værre end syge børn. Bekymring og krav kan efterlade en totalt drænet.
  God bedring til hende – og til dig et ønske om at du snart får et smil fra hende som “tak” 🙂

  KH K

 19. Hvor er det synd for Jer, jeg håber virkelig det snart går den rigtige vej med Ida.
  Vi har været ved vagtlægen med Alberte en gang, der var også mange, men flere var faktisk søde til at give os deres nummer, sikkert fordi de følte at de selv bedre kunne vente end en lille feberhed trold. Nøj hvor var jeg taknemlig og hvor ville jeg have ønsket for dig og Ida at der havde været et par stykker af den slags igår.
  Jeg har været indlagt med Holger fordi han slog hovedet, jeg synes ærligt talt også det var lidt pinligt på børneafd. da han sad og grinede og underholdt i en barnevogn mens der var meget syge børn, der tænkte jeg meget over om jeg var en pyller mor der havde misbrugt vores sundhedssystem, men jeg blev rådet i telefonen til at køre på skadestuen? og som de sagde var der en meget lille sandsynlighed for der var sket noget, men hvis der var sket noget og det ikke blev opdaget kunne det være meget alvorligt.
  Nå god bedring og de bedste tanker herfra
  Knus Heidi

 20. God bedring til Ida, det er rigtig træls når de er syge de små pus…mht til brug og misbrug af vagtlægen forstår jeg lige præcis hvad du mener!

 21. Å det er så HÆSLIGT når de er så syge. Jeg sender masser af kærlige tanker og håber snart det søde lille menneske er ovenpå igen. Også masser af tanker til moren der nok kan behøve et kærligt blogkram.

 22. Å jeg glemte helt et lidt mærkeligt råd som jeg selv bruger når mine kaster op og er feberhede: jeg giver dem trekantsis fordi de der får væske langsomt og samtidigt bliver kølet lidt ned. Ofte kan de holde det i sig og det er trods alt bedre end ingenting. (Jeg opdagede det engang jeg selv var så syg og min lillebitte datter endnu kun digede. Efter en dag uden væske var der ikke mere mælk og hun skreg og skreg men der var jo ingen mælk at give hende fordi jeg kastede op hver gang jeg drak. I min kvie kom jeg til at tænke på trekantsisene og dét virkede).

 23. hm, som en anden skriver, så sker det jo, at ens barn kvikker op på vej hen til vagtlægen. det har jeg i hvert fald prøvet et par gange – hvor jeg er taget af sted med et barn, der var helt dvask og nærmest ikke til at komme i kontakt med, og er ankommet med en lille fyr i (næsten) hopla.
  herudover har jeg så også prøvet at blive afvist af vagtlægen, som mente, at jeg bare var en overpylret forælder til et barn med en harmløs virus. det resulterede i at mit barn var to splitsekunder fra at dø (af meningitis), og en hospitalsindlæggelse på to måneder.
  min pointe er – det kan være svært at vurdere, hvor syge børn er, selv for læger, og selvom man sidder hos vagtlægen og er ræd for sit eget syge barn, så må man altså også lige have dét perspektiv på tingene.
  og efter min grimme oplevelse, ja, så tager jeg altså hellere et besøg for meget end et for lidt hos vagtlægen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.