Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/rappedikke.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/rappedikke.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 87
Lav og sy finesser med skråbånd |

Lav og sy finesser med skråbånd

Jeg er et par gange blevet ud omkring kantebånd og om, hvordan jeg syr dem på. Enkelte har sågar opfordret mig til at lave et indlæg om, hvordan jeg gør.
Jeg har nu overvejet det længe og taget billeder undervejs i processen. Der har været utallige billeder, som jeg har sorteret i. Men jeg -ætror, at jeg nu er klar til at guide dig igennem kantebånd-forløbet.
Trin 1:
Når du har valgt stoffet ud, som skal laves til kantebånd, skal du finde linial og saks frem. De professionelle har faktisk et underlag, hvor de skærer stoffet af til kantebånd. Det er ret smart. Jeg har nemlig prøvet det. Men hjemme hos mig foregår det sådan her.
Når du skal klippe kantebånd, er det vigtigt, at du gør det diagonalt på stoffets trådretning. På billedet  under har jeg lagt linialen, så du kan se retningen. (Ja, jeg fandt det ikke indlysende, da jeg startede!?).
Ekstra fif: Hvis du tænker at lave dine skråbånd i liberty-stof, så er det så fint vævet, at du sagtens kan klippe/rive dine strimler langs trådretningen. Det går både hurtigere og sparer lidt på stoffet, så du ikke har en masse stykker stof liggende i trælse størrelser.
Afmærk med kridt eller karton og klip strimler, der er dobbelt så brede, som den ønskede færdige skråbåndsbelægning plus sømrum. Jeg klipper som regel mine ca. 3,5 cm brede. Det passer til min skråbåndsfolder. Mere om det senere.
Trin 2.
Nu er du klar til at sy dine strimler sammen, hvilket du gør ved at lægge stoffet ret mod ret. Stoffet skal ligge på tværs af hinanden. Så du laver en 90 grader vinkel med strimplerne. Sy dem sammen på langs ad trådretningen. Følg linien fra linialen.
Pres sømrummet fra hinanden. Så kan du se, at strimlerne er syet sammen på skrå. Smart ikke?
Nu er du klar til at folde..
Trin 3.
Nu skal du finde din skråbåndsfolder frem. Jeg vil i hvertfald anbefale at bruge sådan en. Når først du er blevet dus med den, så kører det altså bare derud ad. – Når du køber folderen, står der på pakken, hvordan du gør. Dem de har i stof og stil er de bedste, synes jeg! Du kan købe dem i forskellige størrelser.
Ellers kan du manuelt folde båndet på midten og derefter stryge kanterne ind mod midterlinien. Det er med tungen lige i munden.
Altså køb en skråbåndsfolder!!!
Trin 4.
Nu skal du starte med at sy kantebåndet på vrangsiden af dit stykke tøj eller hvad du vil kante. På min quiltede vest her, sætter jeg kantebåndet ret mod ret mod kanten af stoffet. Herfra syr du langs den yderste bukkelinie på skråbåndet. På billedet kan du lige skimte liniens skygge. Det er lidt vigtigt, at du syr oveni linien og ikke ved siden af.
Trin 5.
Når du er nået rundt på vrangsiden, vender du tøjet om, og er klar til at lave sidste fiksfakseri med skråbåndet.
Fold båndet om på forsiden. Lad folden lige dække sømmen, som du kan se fra syningen omme på vrangsiden. Giver det mening, det jeg skriver? Altså den grønne stikning, du kan se på billedet, skal lige dækkes med den løse kant – og syes fast tæt på kanten med en stikning.
Det er her det kræver tålmodighed! Båndet må ikke foldes for langt ud over stikningen, da du så vil sy galt på vrangsiden. Hvis du som gylden regel lige knap og nap dækker den, så vil du også sy pænt på bagsiden. Ellers vil du sy ud over kantebåndet eller for langt indenfor. Og hvis du som jeg er ALT for pernippen med sagerne, så bliver du altså ikke tilfreds!
Så er du faktisk færdig.
Jeg har brugt lang tid på at lære at gøre det godt nok. Det har været en kæmpe tålmodighedstest for mig. Meget er blevet temmelig grimt. Faktisk så grimt, at jeg helt stoppede at sy kantebånd på med maskinen. Ida´s jakke her, har jeg syes trin 5. fast i hånden. Altså med usynlige sting. Det tager laaaaaaang tid, men det bliver også pænt. Men det bedste er klart, at sy det vupti vupti på maskinen – det giver så fede detaljer, de kantebånd!!!
Trin 6.
Enkelte spørger til det med de runde kanter og vinkler, man kan støde på, når man sætter bånd på.
Hmm, ja det er altså også svært enkelte steder. Det bedste du kan gøre er at presse skråbåndet til en buet form, hvis det skal sidde på en buet kant. Sørg derefter for, at buen sættes fast dér hvor tøjet buer. Det er begribeligt, men jeg kunne sagten være en torsk og sy det fast helt fjollet… Normalt inden trin 5. syr jeg i hånden skråbåndet fast, før jeg syr en stikning. Det kræver lidt øvelse at sy skråbåndet fast uden at ri først.
Jeg håber min guide kan hjælpe dig på vej. Det kræver lidt, at formulere sig, så det er forståeligt. Og det kan jeg godt kage lidt rundt i ind i mellem. God fornøjelse herfra – og send gerne link til det du får lavet 🙂
Jeg sidder lige nu i min seng med en sovende Ida ved min side. Hun er helt mast af den høje feber. Og jeg selv er kanon træt, jeg kan ikke få sovet selv, da jeg er nervøs for et feberbarn.. Henrik er først hjemme kl.18.30. Der skal jeg sove, ynke og være ALENE!

29 thoughts on “Lav og sy finesser med skråbånd

 1. Jeg syr nogengange en smal zigzag i det sidste trin. Det giver en meget god effekt, og hvis det er svært at ramme kanten er det også nemmere 🙂

 2. Fin guide til at sy kantbånd. Jeg vil blot indskyde en kommentar… Når båndet er klippet på skrå af stoffet, har det nemmere ved at lægge sig pænt rundt i rundingerne. God syfornøjelse…

 3. Ihhh.. Håber snart i er på toppen igen..
  Jeg har ikke forstand på at sy sådan nogle lækre ting, men sikke en fin vest.. Hvad koster så’n een i str. 74-80??:-) Knus Pernille

 4. Hej C
  Tusind tak for hilsen hos mig.
  Nej! Jeg er på ingen måde stødt over mail – og beklager virkelig, hvis du har opfattet det sådan. Jeg blev tværimod enormt glad for at få svar fra dig ;o)

  Og så må jeg vist liiiiige ud og få købt mig sådan en skråbåndsfolder – og noget Libertystof ;o) Altid dejligt med en undskyldning for et besøg i Stor og Stil.

  Kærlig hilsen
  K

 5. Aj… tænk at du gad lave sådan en guide når du ligger syg derhjemme med sygt barn. Det var nemlig lige hvad jeg havde brug for. Har bestilt Gynther-bogen på biblo, da min Chili ikke kan gå foråret i møde uden de bukser du havde syet til Ida.
  Og så er jeg meget spændt på alternativ pynt til den fine nederdel du lavede i babyfløjl og Liberty til dig selv. For Julie har en pointe – selvom jeg synes lommerne er super fede, er de ikke lige camouflage til os med brede hofter. Sådan en lignende nederdel skal jeg da selv sy. Håber det er nemt – men det bliver uden foer – det lyder nemlig svært:)
  God bedring til dig og Ida!
  Kh, Eivor

 6. Jeg sad faktisk lige og søgte på nettet efter en vejledning, men uden succes og så begynder jeg at læse de sædvanlige blogs og så ser jeg at du har lavet denne fine vejledning. Mange tak!!

 7. Hej Christina
  Tusind tak for din gode gennemgang.
  Jeg har en meget buet ting, der skal have kantebånd på, men jeg må prøve mig frem med strygejernet og lidt hjælpestikninger.
  Sender dig resultatet, når jeg er færdig.
  kh Tine

 8. Tusind tusind tak!

  Måske en tåbe som mig kan finde ud af det nu!
  Har først fundet lysten til at lære og sy i en alder af 37…
  så det er nogle år siden “kørekortet til symaskine” blev taget!

  Heidi

 9. Tak for jeres kommentarer.. I skal bare springe ud i det.. 🙂 Det funker!
  Jeg vil lige sige, at jeg ikke har brug så meget tid på indlægget her. Billederne lå klar, det var bare at plotte indlægget sammen. Jeg har ligget under min dyne det meste af dagen.. også nu.. bare uden barn 🙂 Henrik har taget over.
  Vesten er sat til salg på Rappedikkes resteplads. Link finder du ude til højre.

  Ang min nederdel.. jeg går i tænkebox efter min sygdom 🙂

 10. Hej Christina..
  Du er da en skat!!!:) Og det formår du så lige sammen med sygdom og det hele..Håber I snart er på banen igen..
  Men du har da lige reddet min dag. Havde sat 3 punkter på min “Det vil jeg meget gerne lære” liste og det at lære at sy skråbånd på var et af dem.. Så mangler jeg “bare” applikationer og at lære at hækle rundt uden buler..;)
  Ha’ en dejlig aften – med forhåbentlig lidt søvn og go’ bedring..
  Kh Anne

 11. Hej Christina – 1000 tak for din guide. Jeg gør selv på samme måde, men rundinger driller mig altid, så jeg vil prøve at ri som du nævner. (Tror altid jeg sagtens kan uden og ri og hvad sker der jeg må sidde og trevle op og det bliver grimt!) Vidste heller ikke at Liberty sagtens kan bruges lige (ikke diagonalt) så fedt med lidt ny viden.
  Rigtig god bedring.

  Knus Mette

 12. Sikken en fin guide. Jeg syr selv en del i hånden, som du også skriver at man kan. Det er en lidt længere proces, men jeg synes at det er hyggeligt. Mht. de runde kanter, synes jeg at det bliver pænt, hvis man klipper små hak i sømrummet med et par cm´s afstand. Så følger sømrummet sig pænt med båndet:-)Er det til at forstå, hvad jeg mener? Håber at du har det bedre?

 13. Tak for den fine guide. Den må jeg have nærlæst ved lejlighed. Hvor er vesten bare fin.
  Rigtig god bedring til dig og Ida.
  kh Mette

 14. Hold da op en flot forklaring. Det er godt nok tjekket lavet, christina, meget let forståeligt.
  Håber Ida er i bedring og at du har fået sovet!! OG ynket. Det lille pus, det er bare det værste når de er syge!!! Rigtig god bedring til jer!

 15. Nej altså….og rigtig rigtig go bedring til dig også, læste først videre da jeg havde fået skrevet den første kommentar. Åhhh så er det bare slet slet ikke sjovt. Øv din stakkel!

 16. Jeg har altid gjort som du, alligvel er det altid gået galt. Jeg har simpelthen ikke tålmodigheden til det, og syr af princip ikke skråbånd på mere!
  Men.. du udfordrer jo ligefrem med din fine fremgangsmåde, så måske jeg skulle prøve igen…og den dér skråbåndsfolder, den ser ret sej ud. Sådan en må jeg eje, man kan vel ikke have for meget gear kan man?

  Tak fordi du fik mig til at turde prøve igen. 🙂

 17. Genialt – tusind tak Christina. Lige hvad jeg skulle bruge til at lave hjemmelavede skråbånd. At sy dem på er lært på den hårde og helt selvlærte måde!! Arghhh! Jeg skal ha mig en skråbåndsmaker. Hvor bred er din til de 3,5cm stof?
  Kh Tina 🙂

 18. CHRISTINA ER GUD! For en total syspasser, som jeg, så modtages guider, som denne med kys kys kyshånd! Tusinde tak – nu kan jeg få udviddet repetoiret ud over dynebetræk :0) Kh. Rikke

 19. Fint gammelt indlæg! Nu sad jeg og rodede med at sy rib kanter ala kantbånd på mussens nye shorts sidste uge og tænker det her kunne hjælpe. Ville jeg kunne lave kantbånd af rib mon? eller bliver det noget juks? hmm, nå jeg gør det nok alligevel. Så må tiden vise det..

 20. Hejsa

  En rigtig nem måde at lave skråbåndet på er, istedet for at klippe, bruger jeg en skalpel (fåes på apoteket til ingen penge)og en metal-lineal…det går lynende hurtigt, og blir heeelt lige..;o) Min metal lineal er sjovt nok liiige præcis 3,5 cm bred, så jeg køre bare efter dens bredde…det er da nemt…;o)Ligger lige et spækbræt under, inden jeg skære…

  Vh Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.