Kartoffelmos og brækfornemmelser

Ida er begyndt at få grød og mos i forskellige udgaver. Det er simpelthen så sjovt og hun kan såmænd godt lide det. Jeg laver grøden selv og hendes hit er boghvede grød. Dertil putter jeg lidt frugtmos lavet af lidt af hvert i. Det glider nemt ned og selvom hun er smurt ind i grød, er det et sikkert hit hos hende. Dog bliver hun noget irriteret, når hun får grøden i næsen. Hænderne kører rundt i munden, på kinderne osv, så ind i mellem ender det i næseborene. Jeg kan ikke altid lade være med at grine, når det ender i nyseflip. Og så smiler hun over hele hovedet med ansigtet smurt ind.


Men jeg har virkelig brug for et godt råd, en god opskrift eller forslag til, hvordan jeg får hende til at spise kartofler uden at presse hende. Jeg putter ind i mellem en kartoffel i hendes grød, sammen med gulerødder. Det får hun da ned, men jeg tror altså det er lidt camofleret i grøden, så hun ikke rigtig smager på kartoflerne.

Laver jeg en omgang kartoffelmos ud fra opskrift i sundhedsstyrrelsens bog om baby mad, burde den jo være god?! Med fedtstof og modermælkserstatning. For at gøre det lidt ekstra lækkert putter jeg gulerod, brokkoli eller en lille stumt sød kartoffel i. Men nej, det vender sig i munden på hende. Jeg sidder nærmest og tænker, at jeg hellere må droppe det, da det da ikke skal ende som Marie, som stadig ikke kan lide kartofler.. Er der nogen, der kan et trick? Alle bud modtages med kyshånd!!! Så vær sød endelig at efterlade en kommentar. Stort smil og tak på forhånd…efterfulgt af en lettelsens suk..

———————————————————————————–

Ellers har jeg fået taget billeder af Ida iført endnu en smock dragt. Der blev jo en lille rest tilbage fra mine snart meget brugte posebukser. For det ikke skal være løgn, så havde vi begge blomsterne på idag.. det var lige før, at det var for meget 🙂 Eller læs Det VAR for meget.

Lige en lille billedserie af Skrubbefisen

“Hov Mor? prøv lige at se hvad jeg kan? Rejse mig op i sækkestolen.”

“He, hvor er det sjovt, sikke stor min verden blev…”

“Far, ser du mig også? Er jeg ikke bare dygtig?”

“Og uden hænder, se se se. Jeg kan også godt se dejlig ud samtidigt, uden anstrengelser.”

Nu tror jeg også, at det er slut at sy smockdragt til Ida.
Jeg leder med lys og lygte efter et godt alternativ til sommertøj til en lille pige i str. 68. Vi rejser til kreta om 14 dage. Lækkert. Jeg har lidt sommerdragter til hende, men tænker at sy lidt ekstra. Og jeg har en mistanke om, at bodyerne er for varme dernede. Jeg har købt nogle sommersuits fra Halling og Katvig. Men de er jo lavet i jersy og jeg tænker, at de måske bliver for varme? Så lige endnu en forespørgsel: Er der nogen som kan henvise til et kært sommer baby pige-snitmønster? Eller anden ide, måske?

7 thoughts on “Kartoffelmos og brækfornemmelser

 1. Hmm.. lette tynde kjoler måske. Sådan nogel luftige nogle jeg tænker på. Jeg har ikke noget møsnter at henvise til desværre, jeg syr som oftest selv efter fantasi og på slump.

  Ang kartoffelmos… Uha, der er jeg (også) blank. Jeg ville foreslå dig at blande det med gulerod som er sødt, men der har du jo allerede gjort… Der er måske ikke andet for, end bare give det en pause, og så forsøge igen om noget tid.
  Jeg lavede det ofte med stuvet spinat til (ligesom en spinat-sovs-noget), det var et hit her. Måske det var en mulighed, det er jo en helt anden smag.

  KH Maria

 2. Det der med kartoffelmos har jeg også selv været igennem emd min søn.
  Der gjorde jeg det at jeg lavede små portioner til hver 2 aften måltid og lavede dem lidt tyndt i det (altså ikke suppetynd) og så en lille smørklat på. Det lykkedes mig til sidst at få ham til at spise det.
  Sundhedsstyrelsen har også en bog med småbørns mad og der står en masse gode opskrifter o.l. kan klart anbefale bogen.
  Maria G

 3. Maria (1) – jeg har overvejet tynde kjoler.. jeg er dog ikke god til at tegne selv.. men måske skal jeg sætte Ida i kjole for en gang skyld.. Det er nok mest behageligt for hende.. Det var en god ide.. der er så meget lækkert tynd bomuld ude nu..
  Det lyder ellers som en god idé med spinat. Så lavede du det som tilbehør, læser jeg mig lidt til? Det lyder ellers lækkert. Det kunne måske også blandes i? Jeg har en mistanke om, at det er konsistensen der driller?!

  Maria (2) : Min kamp med Marie og kartofler har vi egentlig stadig.. Marie kan kun spise kartofler, hvis vi laver dem som bagte i ovnen på den ene eller anden måde.. det har godt nok været slemt med hendes mad… måske det er derfor, at jeg tænker så meget over det med Ida.. Igen tror jeg det er vigtigt at man ikke laver det for tykt.. det skriver I begge lidt mellem linierne..Vi må bare prøve det af.. Og jeg giver dig nok ret i, at man kan springe dage over, så det ikke bliver en dum oplevelse..
  Idag gik det ellers fint..Jeg mixede boghvedegrød og kartoffel, gulerod og brokoli.. Det var en super ret for hende.. Hun spiste gevaltigt.. Men der er kartoflerne jo ikke så tydelige i retten.Grøntsagerne svarede tilsammen til ½ delen af portionen. Resten grød. Men det var en god start.. Jeg bliver så glad når det går sådan 🙂

  Og velkommen til Maria G, jeg var lige forbi din side.. og skrev en kommentar til skoldkopperne, som angreb hårdt.. 🙁

 4. Alle børn er jo forskelige og kan lide forskellige ting, derfor er andres råd gode men det er i sidste ende ens egen fornemmelse for barnet der er det vigtigste. Jeg tror som du også skriver at det er vigtigt at barnet først og fremmest får en god madoplevelse og hvis der er et fødevareemne som altid fremkalder dårlige opleveler synes jeg som du gør at man skal forsøge sig med nye veje eller helt droppe den pågældende fødevare (eventuelt bare i en periode). Hvis et barn konsekevent og i alle varriationer afviser fødevare elementer som mange børn ikke kan tåle (f.eks. mælk og kartofler)synes jeg man skal lade være med at give barnet det. Er det derimod kun i nogle varriationer (gerne ovnkartofler men ikke mos) er der tale om smag og der kan man godt presse lidt mere på.

  Mine tre børns kartoffel historier er vidt forskellige. Den største elskede kartoffelmos og spiste det både som ren kartoffelmos og i alle mulige varriationer. Min næstældste afviste alt den kartoffelmos jeg lavede med modermælkserstatning men elskede det da jeg endeligt forsøgte mig uden mælkeprodukter. Min yngste har aldrig i nogen form spist kartofler uanset hvordan jeg har kamofleret dem. Hun spiser heller ikke ovnkartofler, pomfritter eller kartoffelpandekager. Derfor får hun lov at vælge kartoflerne fra.

  Held og lykke med det.

 5. Hej Marina,
  Jeg er helt enig med dig i, at det er vigtigt, at man har øje for barnets signaler.. og tror mig, jeg er måske for meget på dupperne, da Maries kartoffel fobi er en skræk for mig at komme ind i.. Men generelt er hun kræsen.. dog kan det være så svært at finde på nye retter herhjemme, da det skal dække Maries palet af spiselige varer. 🙂 Men du har været der, kan jeg fornemme?
  Jeg har virkelig nydt at få noget inspiration til variationen med kartoflen. Jeg har måske også fundet en vej, hvor Ida kan lide dem.. Jeg synes at fornemme, at der er mange børn, der ikke kan lide dem? Jeg kan godt forestille mig, at mosen smager bedre med almindelige mælkeprodukter. Jeg synes selv, at det smager mærkeligt, men igen, Ida kender jo modermælkserstatningen. Jeg måtte stoppe min amning da hun var 3 mdr, da kunne jeg ikke følge med mere og producerede vist en umættende skummemælk.. Så hun kender jo smagen.. men der går jo en månedes tid inden sødmælken må introduceres?!

  Det er lidt spøgs det her. Med alle de forskellige ideer og råd.. tænk hvor forskellige vores putter er..

  Og jeg ELSKER selv kartoffelmos i alle afskygninger… 🙂

 6. NEEJ hvor er din side blevet fin med dit nye og flotte logo:-) Hvor er det fedt du har fået dit helt eget….
  Ses forhåbentlig snart:-)
  Kram Maria

 7. Hej Maria – ja det er virkelig blevet godt.. jeg glæder mig vildt til det de færdig vævede stykker kommer hjem 🙂

  Ps.. kom gerne tirsdag.. vi rejser jo til Kreta næste fredag 🙂

  Knus C – som bliver i Brumbassen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.